НОВИНИ


Законът за МВР остана за след ваканцията

8 5730 09.05.2014
Законът за МВР остана за след ваканцията
Мая Манолова Булфото

Несполучливо Народното събрание реши да удължи петъчното си работно време до окончателно финализиране на Закона за МВР. След като дебатите около исканата оставка на Мая Манолова като зам.-председател на МВР отнеха повече от 3 часа, Законът за МВР остана недогласуван.



Депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев обаче се намеси и поиска поименна проверка на кворума. След нея стана ясно, че в залата присъстват само 107 депутати. Поради липсата на кворум Мая Манолова закри днешното заседание и обяви следващото редовно заседание на парламента на 28 май (вчера депутатите си гласуваха парламентарна „предизборна почивка" от 14 до 23 май).

Социалистката пожела успешна, честна и почтена кампания на всички депутати в залата, но ги предупреди на финала, че трябва да имат готовност за извънредни пленарни заседания.

С промените се предвижда главният секретар да бъде назначаван от правителството, като лицето на поста ще има мандат от 5 години. Главният секретар ще има заместник, който ще се назначава от вътрешния министър.

За главен секретар и заместник главен секретар на МВР ще могат да бъдат назначавани лица, които притежават не по-малко от 7 години професионален стаж в службите за сигурност или в службите за обществен ред, срещу което скочиха от опозицията.

От ГЕРБ отново се заканиха да атакуват в Конституционния съд текста в закона за полицията, който се отнася до синдикалната дейност. Според промените за представителни синдикати ще се приемат само онези, които имат поне 5% членове от служителите на министерството и които имат звена в 1/3 от структурите му.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама