НОВИНИ


Отровни фъстъци се внасят и продават у нас вече седем години

0 5271 04.03.2007
Отровни фъстъци се внасят и продават у нас вече седем години

Това твърди български бизнесмен, който живее от седем години в Гамбия и е създал 24 пункта за изкупуване на фъстъци.Той бил излъган от свой съдружник, който присвоил пунктовете чрез ливанец с български паспорт на име Тони Гатас. Именно Гатас купувал отровните фъстъци и ги внасял в България.


От седем години в България се внасят и продават отровни фъстъци, твърди бизнесменът Атанас Панайотов, който до 1999 година е внасял ядки у нас.  На 5 март той ще внесе иск в Главна прокуратура за екстрадацията на ливанеца с български паспорт Тони Гатас, който от години живее в Гамбия и подготвя износа на фъстъци за България. Причината в България да се внасят заразени с алфатоксини фъстъци е, че цената на залежалите ядки е много по-ниска от тази на пресните. В момента един тон от миналогодишни реколти в Гамбия се продава между 50 и 100 долара. Цената за реколтата от декември до февруари е от 200 до 300 долара на тон.

Бизнесменът Атанас Панайотов е имал бизнес с ядки до 1999г. , а след това той му е бил завзет чрез измама от Атанас Иванов от Симеоновград. За откраднатите от Иванов пет контейнера с ядки Панайотов е информирал още през 2000 година митницата във Варна и тогавашния министър на вътрешните работи, но и до днес няма отговор на жалбите. Панайотов твърди, че Атанас Иванов работи в тясно сътрудничество с живеещия в Гамбия ливанец Тони Гатас. От 2000 година до днес у нас са внесени 140 контейнера с отровни фъстъци. Не е ясно как точно са били продавани, но има вероятност част от тях да са вложени и в производството на вафли, бисквити или шоколади, казва още бизнесменът, който живее в Гамбия. Атанас Панайотов посъветва българите болни от рак да заведат искове срещу държавата, за това, че не са били изследвани доставените ядки от Африка.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама