НОВИНИ


Кадиев: Защо наказваме двойно родителите, чиито деца остават вкъщи?

103 7157 10.05.2014
Кадиев: Защо наказваме двойно родителите, чиито деца остават вкъщи?

Извън системата на детските градини в София остават 11 000 деца, показва първото класиране, което приключи вчера. 8500 малчугани са били одобрени за прием.



Най-голям недостиг на места има в големите квартали на столицата. Плановете на общината са тази година да бъдат отворени шест детски градини, в които ще намерят място 1200 деца.

"Ето затова миналата седмица искахме парламентът да разгледа и приеме (или не приеме) законопроекта, който внесохме на 30 май 2013 и оттогава прашасва. По този закон всяко от тези семейства без място в детска градина ще получи по 120 лева месечна компенсация", пише днес във Фейсбук депутатът от ПГ на Коалиция за България Георги Кадиев.

Това е демографска и социална мярка и е справедливо, смята той.

Кадиев уточнява, че всеки родител в София плаща 60 лева месечно за градина и общината доплаща 120 лева субсидия и пита: "Защо наказваме двойно родителите, чиито деца остават вкъщи?"

Мярката е дисциплинираща: когато Фандъкова започне да дава по 13-14 млн лева годишно на родители, ще разбере какво най-после трябва да направи. 100 млн лева от столичния бюджет, ударно строене на 60 градини по 200 места и проблемът е решен. Няма пари? А как има за субсидия за градския транспорт от 110 млн лева?

Ами за строителство на приют за 2.5 млн лева, който кучетата изядоха, избягаха и дадоха още 1.5 млн лева за ремонт? И куп други столични далавери. Преди 1.5 години публикувах далаверата с павилионите пред кино Плиска- офшорна фирма получила от общината за 10,000 лева на месец, преотдава за 50,000 лева, и така 10 години. Мислите, че нещо се е променило? Че едни хора в общината са спрели да си прибират подкупите? Поисках отстраняването на кмета на район Витоша, защото не беше подновил договори на над 230 обекта и ги държеше с наем от нива от 2003 година. Уволниха го, дойде друг. Мислите, че нещо се промени? - коментира още социалистът.

Ако искаме демография, образование, възпитание, етническа интеграция - всичко започва от детските градини. Поведението на Фандъкова е престъпление към бъдещето на тези деца, категоричен е Кадиев.

Въпросът е защо ние не приемаме този закон? Пазим Фандъкова? Или аз не мога да обясня логиката? Или друго?

Помогнете ми да разбера, завършва коментара си Георги Кадиев.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама