В биосалатите има 30% повече сухо вещество, отколкото в конвенционално отглежданите. Това на практика означава, че в обикновените има много повече вода и химикали.
Това обясни производителят Стоян Симеонов, който произвежда биопродукти в Елин Пелин предаде бТВ. Според него по-високата им цена се дължи на биологичните инсектициди, които се използват в производството на биопродукция, и пробите, които се взимат, за да се удостовери качеството.
Сега една биосалата се предлага по 1.30 лева на пазара, докато конвенционалните са по 60-70 стотинки.
Биoпроизводството е част от начина на живот, твърдят експерти. Според данните, напоследък все повече хора се ориентират към този сектор на земеделието, но повечето от продукцията им отива за износ, докато нашия пазар все още е слабо снабден с такива продукти.