НОВИНИ


Г. Марков: Президентът не е извършил държавна измяна

55 24808 14.05.2014
Г. Марков: Президентът не е извършил държавна измяна
Георги Марков

Конституцияна е категорична, че няма как НС да разследва държавния глава, заяви по НТВ Георги Марков, бивш конституционен съдия. Ако 1/4 от депутатите преценят, че той е извършил държавна измяна или е нарушил конститтуцията, трябва 2/3 от народните представители да внесат искане до КС, където пък трябва да има трима докладчици и девет конституционни съдии, които да решат въпроса, обясни юридическата страна на въпроса той.



Избран от ВНС държавен глава имаше през 90-та г. невероятни правомощия - да отменя актове на правителството. Година и половина по-късно същият човек, избран пряко от народа, вече беше с орязани правомощия, напомни ситуацията през 90-та година Марков.

Не съм чул някой народен представител сега да е казал, че президентът е извършил държавна измяна или е нарушил конституцията, добави Марков.

Не е необходимо човек да бъде юрист, видимо с просто око е, че президентът Плевнелиев не е извършил държавна измяна, каза на свой ред социологът Кънчо Стойчев. Проблемът бил друг. Българската държава има много сериозни подозрения за дейността на ЕРП-тата, каза Стойчев. Това събужда подозрения, съмнения, протести, оставки, тоест не е безболезнено за обществото. Изведнъж президентът отива, без координация с държавата на среща. поне да беше казал на сънародниците си, каза Стойчев. И добави, че ако Орешарски беше направил такава среща, проблемът нямало да е същият, защото това била друга власт - изпълнителна.

Всичко се използва за предизборна битка, призна Стойчев и обобщи - бедни сме, защото сме разединени.

Ако българите искаме пряко избран държавен глава, правомощията му трябва да съответстват на прекия избор, настоя Г. Марков.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама