НОВИНИ


В очакване: ГЕРБ внася четвърти вот на недоверие

47 5478 16.05.2014
В очакване: ГЕРБ внася четвърти вот на недоверие

Очаква се днес ГЕРБ да внесат искането за вот на недоверие към правителството на тема енергетика. Това се случва близо седмица преди изборите за Европейски парламент. Партията е поискала, но не е получила официалните отчети за състоянието на Националната електрическа компания и готви мотивите без тези документи.



След седмица писане на мотивите четвъртият вот на недоверие ще бъде внесен на фона на все по-изострящата се предизборна кампания. Сред мотивите за вота от ГЕРБ посочват криенето на негативните финансови резултати на държавните енергодружества. Друг основен мотив са съмненията за руска намеса в писането на български закони за газопровода "Южен поток".

От ГЕРБ се надяват дебатите и гласуването да се проведат преди изборите. От БСП декларираха намерение за спазване на законовия седемдневен срок, в който трябва да бъде свикано заседанието, но изразиха и съмнение, че в пленарната зала ще има кворум.

Според лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, за да е успешен вотът трябва да има мнозинство, а при сегашната конфигурация в парламента вотът ще е тест за ДПС. За зам.-председателя на парламента Мая Манолова внасяне на вот на недоверие по време на предизборна кампания е неуважение към избирателите. Тя призова ГЕРБ да изчакат няколко дни с внасянето, защото времето не е подходящо да се правят дебати.

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев коментира по-рано, че вотът на недоверие е за политика, която е свалила ГЕРБ от власт.

Ако вотът на недоверие бъде внесен днес, заседанието на парламента трябва да бъде не по-късно от седем дни, въпреки че Народното събрание е във ваканция от сряда. Датата се пада два дни преди евроизборите на 25 май.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама