НАРОДЕН ГЛАС


Дръжте се! Възрастта за пенсия пак скача

35 7484 17.05.2014
Дръжте се! Възрастта за пенсия пак скача

От догодина възрастта за пенсия най- вероятно ще бъде увеличена от 4 до 6 месаца. като се позовава на социални експерти. Това е следствие от увеличената продължителност на живота у нас, която за периода 2011-2013 година е достигнала 74.5 години.



От началото на 2014 година увеличаването на възрастта за пенсия бе замразено за една година с идеята през това време да се изработи механизъм за повишаването й според покачването на средната продължителност на живота, пише "Преса".

Очаква се цялостната визия да е готова до септември, но ако не се стигне до консенсус, от 1 януари догодина ще се пристъпи отново към вече заложената в Кодекса за социално осигуряване стъпка – вдигане на възрастта с 4 месеца.

В момента жените се пенсионират на 60 години и осем месеца с 34 години и 8 месеца стаж, мъжете – на 63 години и осем месеца и стаж от 37 години и осем месеца.

Неофициално властта наложи забрана за обсъждане на готвените промени до евроизборите на 25 май. След това обаче се очаква свикване на Консултативния съвет по пенсионната реформа.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама