НОВИНИ


Управляващите провалят кворума за вота на недоверие

34 4745 20.05.2014
Управляващите провалят кворума за вота на недоверие
Булфото

Дебатите по вота на недоверие срещу кабинета "Орешарски", който ГЕРБ внесе заради провал в енергийната политика, ще бъдат този петък, но едва ли ще се проведат.



Депутатите от двете управляващи партии БСП и ДПС планират да не дойдат на работа, с което ще провалят кворума и заседание на парламента няма да има, пише "Труд". Така ръководството на Народното събрание ще спази правилника и ще насрочи дебатите по вота в последния момент - 7 дни след внасянето му, но парламентът няма да се използва като трибуна за предизборна агитация два дни преди евроизборите.

Ръководството на левицата се събира на "Позитано" 20 днес, а една от темите на заседанието се очаква да бъде изработване на стратегия за вота на недоверие. Ако идеята за провал на кворума остане, което е най-вероятно, управляващите ще трябва да се договорят със свои колеги от "Атака" или независимите да не ходят на работа.

За да се провали кворумът, в залата трябва да се регистрират по-малко от 121 души, а БСП и ДПС в момента имат 119. Ако в петък няма заседание на парламента, дебатите по вота на недоверие ще трябва да бъдат отложени след изборите. Според някои депутати обаче е спорно дали те могат да се проведат, защото ще е минал 7-дневният срок, регламентиран в правилника. Ако тази хипотеза се приеме за вярна, вотът на недоверие ще бъде саботиран и няма да се стигне до гласуването му.

Oт левицата разказаха, че има вариант процедурата да бъде задвижена най-рано на 27 май. Така и дебатите, и гласуването ще бъдат след евроизборите. Ако в петък парламентът все пак събере кворум и обсъждането на вота се проведе, гласуването най-вероятно ще бъде идния вторник. По правилник то трябва да е "не по-рано от 24 часа" след края на дебатите, но няма краен срок за провеждането му. А на 24 май, когато изтичат въпросните 24 часа, обаче е и ден за размисъл.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама