НОВИНИ


Кадиев: Вотът може да се контролира, но не е виновна Манолова

41 6054 21.05.2014
Кадиев: Вотът може да се контролира, но не е виновна Манолова
Георги Кадиев

Макар да е трудно да се направи човек по човек, напълно възможно вотът да бъде контролиран, ако бъде казано на всеки поотделно кои числа отдясно да зачеркне, каза по БТВ социалистът Георги Кадиев.


За тази възможност не е виновна Мая Манолова или останалите хора, изготвили новия Изборен кодекс. Ако и ние, депутатите, бяхме забелязали този евентуален проблем, то щяхме да го коригираме, обясни той.

Преференциите са най-хубавото нещо в новия Изборен кодекс, макар и не най-идеалният вариант. Смисълът на преференциалния вот не е за ограничаване на схемите, а смисълът му е хората да могат да изразят своя личен избор и подкрепа към един или друг кандидат, каза Кадиев. Прагът за преференциалния вот трябва да е възможно най-нисък, ако изобщо трябва да го има, когато се отнася за национални и европейски избори. Този, който събере най-много гласове, той би трябвало да е първи в такъв случай, добави депутатът и призова на местните избори по-високия преференциален праг да бъде оставен.

 

За депутатат от ГЕРБ Даниел Георгиев, който се прочу с излизането и връщането си в ГЕРБ на няколко пъти Кадиев коментира, че това е абсолютен фарс,. Той не бил запознат с работата и практиките в ГЕРБ и не можел да си обясни поведението на колегата си от опозицията с подаването и оттеглянето на молбата за напускане.

 

Трябва обаче да се промени така правилникът на Народното събрание, че когато човек е подал заявление за напускане на партия, да не може толкова лесно да го оттегля. Защото ако всеки депутат започне да прави такива неща, когато му скимне, ще настане анархия, смята Кадиев.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама