НОВИНИ


Гаф: Сгрешиха матурата на 50 ученици

0 5444 21.05.2014
Гаф: Сгрешиха матурата на 50 ученици
Марица

50 ученици са получили грешен вариант на днешната матура по български език, алармираха родители на потърпевши зрелостници. Става дума за ученици от Хуманитарната гимназия, които са полагали изпита в сградата на ЕГ "Пловдив". В Английската гимназия са се явявали на матурата по български и абитуриенти от Музикалното училище.


 

На 15-тата минута, след като са получили първоначалния вариант, на учениците в няколко изпитни зали било обявено, че има техническа грешка и веднага след това тестът бил сменен с правилния, съобщава "Марица". Някои от учениците вече били стигнали до 20 въпроси и буквално онемели, че трябва да започват отначало. По непотвърдена информация потърпевшите зрелостници са получили миналогодишния вариант на теста, където 41 задача е била интерпретативно съчинение върху "Заточеници" на Яворов. А в правилния вариант е "Кино" на Вапцаров.

 

"Имало е технически проблем с една от страниците, която впоследствие е била добавена. Децата не са били ощетени във времето, тъй като са им отчели 15 минути повече", обясни началникът на Регионалния инспекторат по образованието Антоанета Пакова. 

 

Не е възможно грешката да е само с последната страница, защото изпитният вариант се получава в PDF формат и всяко училище получава парола, за да го отвори. Не може да се сбърка само последната страница, коментираха родителите.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама