ГЛАСЪТ


Някои опорни точки на кремълската пропаганда

127 13301 27.05.2014
Някои опорни точки на кремълската пропаганда

Признавам си, че никога не съм очаквал толкова много сънародници да се хванат на въдицата на пропагандата на Кремъл около украинските събития. Просто не е за вярване, че очевидни пропагандистки клишета се разпространяват с мълниеносна скорост и, което е най-неприятното, отравят мисленето на цели слоеве от българското общество. Русия анексира Крим и наруши по безпрецедентен начин международното право. Това би трябвало да е първото, което хрумва при анализа на този казус. В замяна ни се подхвърлят бабини деветини от рода „ама Вие защо биете негрите“.



И веднага се появи първата опорна точка, която беше пласирана в пространството от самия руски президент: след като американците и НАТО осигуриха отделянето на Косово, защо Русия да не може да присъедини Крим. Част от бъългарчетата се хванаха като удавник за сламка за думите на Путин. При по-внимателен анализ се вижда, че тази опорна точка не издържа на елементарна атака с факти и аргументи.

 

Няма никаква прилика между Косово и Крим, защото през 1999 г. НАТО се намеси там след множество неопровержими доказателства за извършвани от сръбските сили депортации, масови убийства и насилия срещу беззащитно гражданско население. В Крим нямаше нищо такова. Освен това Косово не беше анексирано от Албания, а получи независим статут. Независимостта на Косово стана девет години, след като сърбите започнаха да губят контрола там. Имаше безброй разговори, обсъждания, срещи, в които се избистряше концепцията за независимост и се оформяше конкретната форма за тази независимост. Нищо подобно не се случи в Крим. Русия просто го анексира. Съвсем резонно германският канцлер Ангела Меркел заяви, че аналогиите между действията на Запада в Косово и руската интервенция в Крим са „възмутителни“. Москва наруши основни принципи на международното право, но това на част от българите им звучи като китайски. Нека отворя една скоба – едва ли има по-лишено от респект към правото население на земята от нас, българите. И това не е традиционното подценяване или пък незаслужени „хули“. Традицията ни е такава.

 

Само тук и в Русия може да се роди пословица, че „законът е врата у поле“. Обърнете внимание как са наричали своите парцели, имения и ниви българите – „държави”. В своята „държава”, тоест семейство и ниви българинът е управлявал патерналистично, без да има ограничение на личната му воля от „поданиците”, т.е. от управляваните негови роднини. Когато трябва да потърси опитност и модел за публично управление, след като България става самостоятелна държава, той посяга точно към този модел. „Историята на нашето селячество е история на нашата първобитност...Подавляващата част от нашия народ, обединена и същевременно разкъсана в родове и задруги, се гушеше в своите „държави” (землища), в малки отделени села и живееше просто, без голямо напрежение на ума, облегната на ралото и овчарската гега...“  пише Иван Хаджийски. А Стоян Михайловски довършва всичко и всички с диагнозата на българската държавнотворческа традиция: „Държава? Какво може да бъде то, ако не чифлик, мушия? И как да я управлявам другояче освен като се ползвам от нея, като налагам всичките си воли, пожелания и прищевки?“


Ето за това племе „международното право“ му изглежда като нещо, с което се управлява „чифлик, мушия“, управлява се „ранчо“, раздадено по времето на социализма по не знам си кое соцпостановление. Ще си правя там каквото си искам, мисли българчето. Затова и често губи на международното поле – не заради злите козни на някого, а защото е много назад и далеч встрани в юридическото си образоване. Та ето на тази юридическа неграмотност на част от българите стъпва и кремълската пропаганда. Никой не обясни още, че с анексията на Крим Русия наруши едно стратегическо споразумение от 1994 г. между САЩ, Русия, Великобритания и Украйна.  Плевнелиев се опита да направи нещо по въпроса в интервюто си пред BBC  наскоро, но както винаги се оплите като пате в кълчища – бърккаше години, контексти, специфичните познания в областта на стратегическата и отбранителната политика му бягат, но симпатичната интервюираща журналистка със судански произход го поправяше всеки път. Накря взе нещата в свои ръце и във въпросите предпоставяше и очаакваните отговори. Според Будапещенския меморандум от 1994 г. САЩ, Великобритания и Русия са гаранти за независимостта на Украйна в замяна на отказа ѝ от ядрени оръжия. По този ключов казус нито Кремъл говори, нито пък нашите имат опорни точки, които да припознаят. А, забравих, става дума за договор, а ние тук следваме дивата максима, че „законът е врата у поле“. 


Другата опорна точка е за Киев като началната точка на руската държавност. За охотното й възприемане в България основна роля играе пълната липса на историческо познание сред големи групи българи. Те собствената си история не знаят, ние очакваме да се поинтересуват от фактите за чуждата. А какви са фактите? Първо, т.н. Киевски Рус е представлявала група от различни самостоятелни княжества, с варяжки произход и управление, които нито етнически, нито юридически са имали нищо общо с Московска Русия, която три века по-късно юридически е част от Златната Орда. В земите, които днес се приемат за център на московската държава дори през 12 век все още са живеели основно неславянски племена, с фински произход – „московити“, „великоруси“. Най-авторитетният руски археолог по време на имперска Русия граф Алексей Уваров пише в книгата си „Меряне и их быт по курганным раскопкам“, изд. 1872 г., че от разкопаните от него близо осем хиляди гроба, той не е открил нито един, в който да има дори следи от славянско погребение.  


Трета опорна точка – Русия е закрилник на православната вяра и народи. Ето тази опорна точка вече е много опасно, защото преди няколко века от нея тръгва митът за „Дядо Иван“ и клишетата за „освободителните мисии“ на Русия. Колко хора знаят, че Софроний Врачански със същите аргументи през януари 1808 г. пише писмо до руския император и поставя началото на идеята „българите да се подчинят на руската държава и власт“. Да, да, точно така е написано в писмото му, където той изтъква аргументи („славяно-руската черква“, руси и българи имат еднаква религия и език“, „Русия е велика сила и бди за православните народи“ и т.н.), останали векове наред като опорни точки на панславянската руска експанзионистична пропаганда. Всичко това е описано от руският историк В. Конобеев, който открива документите за това в руските имперски архиви и после потвърдено от изследванията на румънския историк-българист Консатантин Велики.  Днес безсрамно ни се говори за православие от Москва, а тукашните „православни пророци“ удобно пропускат да си спомнят, че са се снимали съвсем по „православному“ по долна карантия в началото на прехода (Сидеров), писали са „…срамувам се от майка си и баща си...Няколко години след това вече бях оформен онанист..“ в поемата „Автобиография“ (сп. „Време“, година първа, ноември 1989). 


Ето това са част от опорните точки на Кремъл, които с нечувано нахалство и демонстрация на гьонсуратлък ни преподават днес и част от българските публични лица. А племето блее и после се чуди защо живее зле. Когато си блял в час по история, когато днес блееш, вместо да се информираш и да мислиш, как другояче да живееш, освен като блеещ – как, прощавайте, да живеете освен както живеете сега. Нямам никакво съмнение, че този е един от най-нужните и важни разговори днес, защото всичко започва оттук – от лекотата, с която ставаме жертви на ловците на души. Този път – международни, много умели ловци на души.

 

Антон Тодоров


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама