ПРЕСАТА ДНЕС


Понеделнишката преса на 28 юли

0 3956 27.07.2008
Понеделнишката преса на 28 юли

Вестниците пишат за замразените европроекти, рекордните коледни добавки и оставките; за времето на Станишев; за две тежки глави, които падат в митниците; за далаверите с ремонти.


 

От Банско: 200 лева коледни пенсии, цитира 24 часа.

Рекордно високи коледни добавки към пенсията ще получат в края на тази година възрастните хора, съобщи министър-председателят Сергей Станишев вчера в Банско, където два дни властта заседава. Той отказа да се ангажира с конкретна сума, но припомни, че през 2005 г. за пенсионерите е имало по 25 лева, през 2006 по 50 и през 2007 по 100 лева. Хора, присъствали на дискусията, споделят, че обсъжданите суми са били в интервала между 160 и 200 лева за всеки пенсионер. В стратегията на БСП за работа с вързастните хора, която червеният пленум ще гласува в петък, се предлага коледната надбавка да е в размер на две пенсии. С 10% ще растат средствата за заплати през 2009 г. Това пък е записано в бюджетната прогноза на финансовия министър Пламен Орешарски, обсъдена на съвета на коалицията вчера. Минималната работна заплата ще стане 240 лева от 1 януари 2009 г., за 2010 г. тя ще стигне до 260 лева, а през 2011 - 280. От 1 юли 2009 г. пенсиите ще бъдат индексирани с 14,3%. Ако бюджетът позволява, ще се преизчислят и коефициентите за всяка година трудов стаж от сегашните 1% до 1,1, което ще вдигне пенсиите с още 10% и ще глътне 1 милиард лева допълнително от бюджета. Прогнозата на финансовия министър, обсъждана вчера, предвижда 6,5% ръст за догодина, което означава, че ще произведем около 72 милиарда лева брутен вътрешен продукт. За 2010 се предвижда 6,9% ръст, а за 2011 - 6,4%. Сметките на държавата за следващата година са разчетени при 4,2% инфлация в края на периода.

Замразените европроекти ще се спасяват с излишъка, известява Дневник.

Отрязаните от европейско финансиране проекти по ФАР, ИСПА и САПАРД заради злоупотреби и съмнения за корупция ще бъдат спасявани със средства от бюджетния излишък. За това се разбраха трите управляващи партии, които през уикенда се събраха в Банско, за да обсъдят безпрецедентно критичните доклади на Европейската комисия за България и проектобюджета на страната за 2009 г. Според източници на "Дневник", участвали в срещата, на този етап разчетите на финансовото министерство показват, че още наесен може да се използват поне 1.4 млрд. лв., като сумата може и да се увеличи. Почти същата сума беше изхарчена за по-малко от месец в края на миналата година от бюджетния излишък за 2007. По данни на финансовото министерство за първите шест месеца е натрупан 3.869 млрд. лв. излишък, за сравнение - за същия период на миналата година сумата бе 2.161 млрд. Според премиера Сергей Станишев двете основни направления, за които ще се дават средства, са инфраструктурни проекти и повишаване на доходите на пенсионерите, на които той обеща по-големи коледни надбавки в сравнение с миналата година, когато държавата им раздаде по 100 лв. По думите му министрите и шефовете на агенции ще преценяват кои проекти са най-приоритетни, за да се финансират с излишъка.

Управляващите не си говорили за оставки, добавя Дневник.

Въпросът за поемане на персонална отговорност за сериозните критики и за санкциите, които Европейската комисия наложи на България с доклада за усвояването на еврофондовете, не е бил обсъждан на заседанието на управляващите в Банско. Това заявиха за "Дневник" участници в срещата, на която присъстват ръководствата на БСП, НДСВ и ДПС, министрите, лидерите на парламентарните групи и шефовете на комисии в Народното събрание от мнозинството. Премиерът Сергей Станишев заяви на пресконференция в неделя, че най-лесният акт "би бил да хвръкнат една-две глави, за да се успокои обществото, въпросът е това ли е необходимото". Той напомни, че наскоро е правил промени в правителството си, а всеки от новите министри има нужда от време, за да навлезе в материята си. Повтори и позицията си, че всяка страна - членка на ЕС, е имала критики по усвояването на еврофондовете, но никъде нямало такова "истеризирано отношение". 

Волен Сидеров: Мишоците се крият в Банско от народното недоволство, цитира Атака Frognews.bg

Странно е, че Симеон и Доган са се изказали, тъй като двамата трудно връзват смислено изречение, смята патриотът "Мишоците от тройната коалиция са страхливци, защото се боят от 2-милионна София. Затова се крият в скъпарски курорти, далеч от столицата и обществото, за да си правят безсмислени срещи. В столицата има десетки хубави и луксозни хотели и конферентни зали. Нищо не пречи да се похарчат по-малки суми в тях от управляващите, вместо да се дават луди пари в Катарино, в Банско и пр. Освен това министрите, като са толкова честни, защо се охраняват от половината жандармерия? Ако решат да се съберат в столицата, и тя няма да ги спаси от хорското недоволство и очакваните протести." Така коментира срещата на тройната коалиция в Банско лидерът на партия АТАКА Волен Сидеров пред агенция "Фрогнюз".  

Две тежки глави падат в митниците, осведомява Монитор.

Двама високопоставени служители от Агенция "Митници" ще освободят постовете си. Това са шефът на митническите мобилни групи Иван Борисов и началникът на дирекция "Митническо разследване и разузнаване" Румен Данев, научи "Монитор". Новината потвърди вчера и началникът на агенцията Христо Кулишев. Тези двама служители не отговарят на новите стандарти, които се опитваме да наложим в митниците, каза той. Митническите мобилни групи играят ролята на полиция в митниците. Те осъществяват внезапни проверки на влизащите у нас контейнери и следят дали стоката в тях отговаря като количество на обявеното от вносителя. В тях влизат служители от митниците, антимафиот от ГДБОП и данъчни. 

Времето на Станишев изтече, разсъждава Ив. Гарелов в Новинар.

“Възпей, о, музо, гнева...”. Нещо ала Омир ми звучеше в главата, като гледах как зачервен и напрегнат премиерът Сергей Станишев се зарича, че няма да даде своите министри “жертва на вълците”. Не е много ясно кои са вълците – ЕК ли, ОЛАФ ли, опозицията ли или вътрешните му врагове? Но очевидно в момент, когато от Брюксел му нанасят такъв оглушителен шамар, той държи да изглежда твърд и смел за радост на личните му пиари. Напълно излишно! Каквото и да каже вече Сергей Станишев, каквото и да реши дали да смени някои министри, това вече няма никакво значение. Неговото време изтече. Той няма време вече нито да предприеме някакви реформи, нито да спечели общественото мнение, нито да си върне доверието на ЕС. Това е посланието от Брюксел – никакви думи вече не могат да излъжат никого, никакви демонстративни мерки не могат да убедят, че се бори с корупцията, никакви жертви не могат да снемат неговата лична отговорност за провала. Казано е от ясно по-ясно – липсва му политическа воля. Още от самото начало на моралната и политическа криза, в която изпадна властта преди повече от година, премиерът демонстрира твърда воля да не прави радикални промени, да не се поддава на натиск отвън и отвътре, да не сменя министри освен в крайни случаи и т.н. Въобще младият премиер изпадна в плен на илюзията, че пиарът може да подмени истинската политика. Така продължиха опитите да ни се представя ината му като воля, малодушието като мъжество. С всеки негов отказ да реагира адекватно на поредната криза нарастваше и цената, която трябваше да плати, за да си върне позициите. Така, ако при скандала с Румен Овчаров бе сменил и някои непопулярни министри, можеше да си върне доверието на избирателите. При скандала с Румен Петков вече трябваше да си отидат половината министри, много от които пряко са отговорни за корупцията в техните сфери. 

Отварят досиета на журналисти наесен, съобщава Дневен Труд.

В началото на есента се очакват първите резултати от проверките за принадлежност към Държавна сигурност и разузнавателните служби на журналистите, които работят в радиа и телевизии. Това обяви пред БНР Евтим Костадинов, председател на комисията по досиетата. Предстояла проверка и на журналистите от печатните медии. Имало трудности при работата, тъй като броят на медиите бил голям, както и на журналисти, някои от които работели в няколко медии. Костадинов обяви, че е готов докладът на комисията за шестмесечието. Той благодари на МВР, че е предоставило целия архив, тъй като така отпадало съмнението, че министерството контролира работата на комисията.

Шеф в НОИ върти далавери с ремонти, разследва Стандарт.

Далаверата с ремонтите се прави по определена схема. Обявява се обществена поръчка с приблизителна сума. След това разходите се одобряват анблок от Надзорния съвет на НОИ, без да се уточняват по отделни пера и конкретни ремонтни дейности. Афинитетът на Петков към "решения под масата" не е от вчера. Кметският му период в Сливен остана белязан с афинитета му на деактуване на земи и сгради. В повечето случаи незаконно и пряко морала. Още в началото на мандата си градоначалникът деактува като общинска собственост апетитен имот от 2500 кв.м в сливенския квартал Ново село, чийто наследник е местният прокурор Пейчо Хитов. Теренът е бил собственост на неговия баща, който приживе го дарява безвъзмездно за построяване на читалищен дом. Съгласно изявената воля такъв действително е изграден. Сградата, на която виси табела "Единство" стои до днес. През кметските си години обаче Петков хвърля око на имота и го деактува като общинска собственост погазвайки грубо волята на дарителя Мотивът му е, че имотът се руши и не се ползва по предназначение. Веднага след това в него се настанява търговската фирма "Джорданс". Само с един подпис от скандалния акт, Петков осигурява точно за 10 години работа на съда. Скандализираните наследници на дарителя завеждат дело, което приключи едва през 2005 г. и Хитови получиха обратно имота си. 

17 точки, на които умираме, оповестява 24 часа.

“Отличник” е пътят София-Перник. 17 точки по българските пътища, където се умира най-често, влизат в атлас. КАТ състави фаталната класация след анализ на инцидентите, убитите и ранените през 2007 г. Най-страшно е на пътя София-Перник, където на 4 километра са регистрирани 113 катастрофи. Следва Варна-Златни пясъци, където през 2007 г. е имало точно 74 удара. В списъка са отсечките Бургас-Несебър, Албена-Каварна, Велико Търново-Гурково. Ако в участъците край морето, Пернишко, Стара Загора, Сливен се поставят мантинели между платната или механични прегради да разделят потоците, мъртвите ще намалеят рязко, смята Валери Митов, главен инспектор в "Пътен контрол" към националната полиция. 

Строежът на американските бази набира скорост, видяла е Дума.

Изграждането на постоянна военна база на САЩ в Румъния, побираща персонал от 1700 души, напредва, а работата за подобен обект в България, имащ капацитет за 2500 военнослужещи, ще започне през зимата. Това съобщи Джордж Бостик, заместник-началник по поддръжката в Съвместни оперативни сили - Изток, пред американското военно издание "Старс енд страйпс". Бостик ръководи организацията по изхранването и подслоняването на 900 американски войници, които се обучават в България и Румъния това лято. По думите му строежът на базите върви с добри темпове. Базата в България, намираща се в Ново село, уточнява Бостик, ще е аналогична на тази в Румъния, но по-голяма. 

Роми трупат крадени бомби, пише Дневен Труд.

Десетки, стотици снаряди и мини са хвърлени в 30-метрова урва между родопските села Новаково и Жълти камък, съобщиха горски работници вчера пред “Труд”. Те открили случайно огромната купчина бомби и повикали веднага полиция. 

Frognews.bg


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама