НОВИНИ


Брюксел стартира наказателна процедура срещу България

34 5595 02.06.2014
Брюксел стартира наказателна процедура срещу България

ЕК започва наказателна процедура срещу България, след като от Брюксел ни бяха отправени ред предупреждения и критики относно проекта "Южен поток". ЕК е изпратила официално писмо за известяване днес, в което е поискала спиране на всички дейности по изграждане на проекта. Българските власти имат срок от месец да отговорят. Ако това не се случи, Европейската комисия може да изпрати случая в Европейския съд, който може да наложи глоба на България.



Поводът за наказателната процедура е изборът на строител на газопровода. На 24 май стана ясно, че победител в конкурса е "Стройтрансгаз консорциум". Още през декември ЕК обясни, че има възражения и проучва процедурата на обявения на 31 октомври 2013 г. конкурс за изпълнител на проекта "Южен поток". Започна проверка заради прекомерно късия срок, даден на кандидатите да заявят интерес за участие - от 21 декември до 10 януари. Конкурсът бе прекратен и бе открита нова процедура, която стартира на на 21 декември 2013 г. и приключи на 24 май.

Шантал Хюз, говорител на дирекция "Вътрешен пазар и услуги" в ЕК, потвърди лошата новина, съобщава „Сега”. Тя посочи, че ЕК е "помолила" българските власти да преустановят проекта.

"Разбираме, че правителството е решило да започне изграждането на "Южен поток". Комисията вече изрази своята загриженост за спазването на европейските правила в областта на енергетиката. Но освен това имаме опасения, че са нарушени и правила за функционирането на вътрешния пазар - и по-конкретно процедурите за възлагане на публични договори", коментира Шантал Хюз.

По думите й на българските власти е изпратено предупреждение, в което се изисква официална информация по случая. Това е първата фаза на наказателната процедура. Сега правителството има едномесечен срок да даде обяснения пред Еврокомисията. "Докато разговорите продължават и докато не се постигне пълно спазване на европейското законодателство, помолихме българските власти да преустановят проекта", обясни говорителката.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама