Журналистът Морган Спърлок в шокиращия си документален филм Super Size Me прави изключително любопитен експеримент с продавани в "Макдоналдс" артикули – различни видове хамбургери и прочутите пържени картофи на хранителния гигант.
Спърлок взема няколко от най-продаваните сандвичи на "Макдоналдс", включително и "Биг Мак" един хамбургер от обикновен уличен търговец, пържени картофи от "Макдоналдс" и такива от случайно избран ресторант. Поставя ги в различни стъклени буркани, затваря бурканите и започва да чака... да се развалят. Той иска да засече колко време ще отнеме това на всяка от храните.
"Просто искам да ви дам идеята как тази храна се разгражда във вашето тяло“, обяснява Спърлок.
Три седмици по-късно, "Биг Макът" все още изглежда така, сякаш е закупен преди малко. А какво се случва с картофите на три седмици? За разлика от картофите от обикновения ресторант, които са почернели до неузнаваемост… картофите от "Макдоналдс" не са мръднали.
Пет седмици по-късно всички хамбургери са в плачевно състояние, но познайте какво е състоянието на пържените картофки от "Макдоналдс" – перфектни са!
Но защо не се развалят?
Може би правилният въпрос е: "Какво ли прави това нещо със стомаха ви?“, пита Спърлок.
Осем седмици по-късно: Картофите са като консервирани. Десет седмици по-късно: Пак нищо!
След десетата седмица експериментът на Морган Спърлок бива прекратен.
Единственият начин да разберете колко време всъщност биха успели да издържат картофите, е да си направите експеримента сами вкъщи, ако разбира се ви се занимава.