НОВИНИ


Кабинетът ограничава политическите назначения на дипломати

8 5167 11.06.2014
Кабинетът ограничава политическите назначения на дипломати

От 20 на 10 на сто да падне броят на ръководителите на задгранични представителства, назначавани на тази длъжност без да са дипломати от кариерата. Това предвижда предлагана от правителството промяна в Закона за дипломатическата служба, която ще бъде предложена на Народното събрание за одобрение.


 

Това ограничение трябва да бъде постигнато в 3-годишен срок от влизането в сила на закона. Приетата от МС промяна цели усъвършенстване на действащата нормативна уредба, както и оптимизиране на финансовите човешки ресурси.

 

Основна част от измененията са свързани със създаването на гаранции за устойчиво кариерно развитие на служителите в дипломатическата служба. Проектът цели още повече прозрачност при взимането на кадрови решения в дипломатическите мисии на България, съобщава БГНЕС.

 

Новост в законопроекта е създаването на разпоредба, според която ежегодно по бюджета на Външно министерство ще се осигуряват средства за оказване на съдействие на български граждани в чужбина. Средствата ще се разходват, възстановяват и отчитат при условия и по ред, определени от правителството.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама