НОВИНИ


Я.Стоилов: Да не би ГЕРБ да подкрепя правителството?

10 5105 12.06.2014
Я.Стоилов: Да не би ГЕРБ да подкрепя правителството?

ГЕРБ подведоха няколко стотин български граждани, подписали се зад инициативата на президента за референдум. Явно, в подписката са използвани данни от имотни и други регистри. Така или иначе има нужния брой подписи, за да може парламента да обсъжда тези въпроси. Това заяви зам.-председателят на ПГ на КБ Янаки Стоилов пред журналисти в парламента.



Той припомни, че според закона това трябва да бъде направено до 10 юни. „Ние сме в рамките на сроковете. Затова считаме, че Народното събрание трябва да се произнесе по въпроса”, обясни Янаки Стоилов. Той каза, че вчера в Комисията по правни въпроси към НС,  в повечето случаи ГЕРБ и ДПС са гласували заедно. „Нашата позиция е, че трябва тези въпроси да бъдат сериозно обсъдени и по тях е нужно да има разделно гласуване. Ние обявихме в каква насока ще бъдат нашите редакции. И след като бе заявена принципна подкрепа за задължителното гласуване, там се предвижда за какви избори се отнася, какъв да бъде обхватът на българските граждани и как тази мярка да бъде направена ефективна.

Това наше искане трябва да бъде поставено в пленарна зала, за да може след като парламента приеме решение, президентът да насрочи референдума”, обясни народният представител. Той обаче попита дали утре, когато се постави въпросът за гласуването на вота на недоверие към правителството, ГЕРБ ще са в пленарна зала. „Защото следващият въпрос ще бъде произнасяне по искането за референдум. Да не се окаже обаче, че с действията си ГЕРБ се обявяват в подкрепа на правителството”, каза зам.-председателят на ПГ на КБ. Според него при президента на КСНС трябва да стане ясно какви са намеренията на правителството и на отделните партии. „Да не се окаже, че изпадаме в парадоксалната ситуация, че парламентът не може да заседава, а правителството продължава да управлява”, каза той.
Янаки Стоилов посочи още, че в последните дни възникват и нови теми. „Лидерът на ГЕРБ дава определени обещания от САЩ, но аз не виждам в тях нищо, което да радва българските граждани. Защото преди да се обещават облаги на чужди фирми, трябва да се каже как евентуалното партньорство с тях ще донесе облаги на българските граждани. Ако в това се включва отново идеята да се започнат проучвания за шистов газ, изглежда предстоящите парламентарни избори ще се превърнат в няколко референдума, като единият от тях е именно за това дали българите искат да се разрешат проучванията и съответно добивът в България”, подчерта той. По думите му в предизборната обстановка, трябва всяка една от партиите да заяви ясните си позиции по тези въпроси
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама