АКТУАЛНО


Мини Бобов дол ще съдят Нова телевизия за репортаж

27 9360 16.06.2014
Мини Бобов дол ще съдят Нова телевизия за репортаж

Обръщаме се към вас, за да изразим възмущението си от излъчения по вашата телевизия репортаж за „Въгледобив Бобов дол“. В него тенденциозно се внушава на зрителите една неистина. А именно, че по време на отминалите наскоро евроизбори на територията на „Въгледобив Бобов дол“ са били купувани гласове в полза на БСП.Това се казва в писмо на управителя на "Въгледобив Бобов дол" ЕООД Красимир чаврагански до ръководството на Нова телевизия.Ето останалата част от писмото, в което се представят позиции и твърдения, публикумани в интервю за Фрог нюз от преди няколко дни.



Работниците ни били заставяни за това под угрозата за уволнение и срещу 50 лева. Анонимното лице в кадър, което говори пред вашата репортерка Вероника Димитрова, е наш работник, който не е уволнен. Неговото име е Георги Христов Димитров. Другото лице – в кадър – бившият директор на „Въгледобив  Бобов дол” Огнян Зарев, не е уволнен с днешна дата, а през октомври 2013 г. При това не по политически причини, а заради несправяне с работата и лоши финансови резултати в ущърб на дружеството. Отстраняването на Зарев от длъжност  е решение на Общото събрание на предприятието от 4 октомври 2013 г. и е отразено в Агенция по вписванията веднага след настъпилата промяна – на 11 октомври 2013 г. Миньорите от „Въгледобив Бобов дол“ са възмутени от манипулативния начин, по който се анонсира „разследването” ви и се внушава, че става въпрос за политическа саморазправа с Огнян Зарев, когато преките пострадали от четирите години на неговото управление са именно работниците от „Въгледобив Бобов дол“.

При новото ръководство на мините в предприятието не само, че не е имало съкращения, но са открити нови 100 работни места. Трудовите възнаграждения на миньорите се изплащат редовно и това е не само наша констатация, а резултат от последната проверка на Инспекцията по труда. В същото време заснетият от вас репортаж на територията на „Въгледобив Бобов дол“ се старае да внуши в  обществото своя недоказана хипотеза за атмосфера на натиск върху работниците, като използвате за целите си за „свидетели” анонимно за зрителите лице /Г. Димитров/ и уволнения за трудови нарушения Огнян Зарев, който се представя за „политически мъченик”. Що се отнася до вменяваната от вас „схема за закупуване на гласове”, най-убедителният аргумент срещу нея, е изборният резултат.

Лансираната от вас теза, че работниците са били „подкупвани” с по 50 лева, вече е оборена с документи в прокуратурата. Обидният нюанс, който налагате в контекста на репортажа си – че миньорите могат да бъдат „купени” срещу 50 лева, е обида за тежкия им труд. Очевадното нежелание от страна на вашата репортерка да се запознае с фактите и да прояви обективизъм, и в същото време да лансира определена гледна точка, ни навежда на мисълта за поръчково предаване, в полза на определен кръг лица и интереси. Това прави „разследващия” ви репортаж напълно необективен и направо казано - недостоен за национален ефир. Няма да скрием от вас намеренията си за завеждане на съдебно дело срещу вашата телевизия и нека всяка от страните да защити с факти позициите си в съда.  

Няма да позволим спекулации с авторитета на миньорския труд и личното достойнство на работниците си. Като ръководство на дружеството сме морално длъжни да ги защитим и да парираме всеки опит за провокация и  хаос в работата на „Въгледобив Бобов дол“. Считаме журналистическата професия за призвана да формира общественото мнение като борави с обективни факти. Не забелязваме нищо подобно в  репортажа на вашата служителка Вероника Димитрова. Тъкмо обратното  – в него има явна злоупотреба, а излъчването на репортажа и повторенията му е нищо друго, освен упражняване на влияние чрез националния ефир. По този начин, във въпросния репортаж са прегазени всички норми за морал и етика в журналистиката и ние ще запознаем с това не само съда, но и контролиращия електронните медии орган – СЕМ.    
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама