НОВИНИ


Мюфтийството загуби делото за музея в Кърджали

13 4925 16.06.2014
Мюфтийството загуби делото за музея в Кърджали

Окръжен съд в Кърджали отхвърли като неоснователен предявения иск от Главно мюфтийство, което претендираше за собственост върху земята и сградата на Регионалния исторически музей в родопския град.



Това съобщиха от Областна администрация-Кърджали. Делото е решено в полза на държавата, представлявана от областния управител на Кърджали. Мотивите и решението на съдията по делото са изложени на 32 страници.

Съдът осъжда Мюсюлманско изповедание гр. София да заплати на държавата разноски в размер на 91 062 лева. Решението подлежи на обжалване пред Апелативен съд-Пловдив в двуседмичен срок от връчването на страните.

Строежът на сградата на музея в Кърджали е започнал през 20-те години на миналия век от местната мюсюлманска общност. Идеята била в нея да се помещава медресе (мюсюлманско духовно училище), но парите на мюсюлманите свършили още в началото на строителните работи. Постройката е завършена в последствие с пари на общината. В сградата, която е паметник на културата, никога не се е помещавало духовно училище.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама