НОВИНИ


Кабинетът подкрепи Ирина Бокова за генерален секретар на ООН

11 4776 18.06.2014
Кабинетът подкрепи Ирина Бокова за генерален секретар на ООН

Правителството издига кандидатурата на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова за генерален секретар на ООН с мандат от 1 януари 2017 г. до 31 декември 2021 г. Това съобщиха от пресцентъра на кабинета.


 

На поста генерален секретар на ООН се избират личности с безспорен авторитет и солиден дипломатически опит. Големият международен авторитет, с който се ползва Ирина Бокова като генерален директор на ЮНЕСКО, дава на България всички основания да представи нейната кандидатура за генерален секретар на ООН, пише в съобщението.

 

Отзивите на държавите-членки на ЮНЕСКО за работата й като директор са силно положителни, което бе в основата на избирането й по убедителен начин за втори мандат. Ирина Бокова притежава изключително богат професионален опит и изградени лидерски качества като дългогодишен политик и дипломат от кариерата, с доказана компетентност в областта на многостранната дипломация и международните организации като ООН, ЮНЕСКО, ОССЕ, Международната организация на франкофонията. Заемала е постовете заместник-министър и и.д. министър на външните работи на България, била е депутат в Народното събрание. Правителството възложи на министъра на външните работи да координира кампанията за осигуряване на подкрепа за българската кандидатура сред държавите-членки на ООН.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама