ПРЕСАТА ДНЕС


Понеделнишката преса на 4 август

0 4143 04.08.2008
Понеделнишката преса на 4 август

Вестниците пишат за лявата цел - разгром на капитализма и бърз интернет; за малките, натискащи за оставки на министри; за игумена-подпалвач; за това, че немци ще ни возят с влак; за глада за столевки.


 

Разгром на капитализма и бърз интернет - лявата цел, оповестява 24 часа.

“БСП следва отново да се докаже като партия на социалистически идеал, като социална пратия, посветила се на историческото преодоляване на капитализма”, е записано като основополагащ тезис в проекта за нова програма на БСП. Той бе гледан на последния за сезона соцпленум на 1 август. Партията трябва да приеме новата си програма на конгрес тази есен, а работната група начело с Георги Пирински го редактира от няколко месеца. БСП е лява, народна, масова, парламентарна партия. “Наша неотменна цел е демократичният социализъм” се постановява в документа. Признава се, че след управлението й от 1995-1996 г. с основание се говори за криза на идентичността на партията, затова тя трябва да докаже, че е вярна на ценностите си. Корпоративният интерес пробива и се “преоблича” като частен, организираната престъпност “едва ли не доминира” над държавните институции, се анализира в програмата. Наложената догма “държавата е лош стопанин” и криворазбраният либерализъм породили “паразитен, консумативен тип капитализъм” - стремеж към лесна печалба, криене на данъци, безгрижие към правата на трудовите хора. Срещу това червените си поставят за цел “социална държава на активните, инициативните, предприемчивите и образованите”. Въпреки че се обявява за партия на инициативните и предприемчивите, БСП клейми “минималните и плоски данъци”, защото водят до нарастваща социална поляризация. Засега са нужни за икономическата стабилност и растеж, но до края на следващия 4-годишен период следва да се премине към прогресивно данъчно облагане, е заложено в документа. Като констатира, че живеем в информационно общество, БСП добавя към приоритетите си осигуряване на високоскоростен интернет до всеки район на страната. Електронното правителство също е намерило място в новата програма.  

Задава се гореща есен за тройната коалиция, предрича Дневник.

Премиерът Сергей Станишев предупредил министрите, че ги очаква "горещо лято", през което трябва да се потрудят здраво, за да предотвратят окончателната загуба на стотици милиони от еврофондовете. Водещи политици в тройната коалиция заговориха и за "гореща есен", като допуснаха смени в правителството като ход, който би изпратил положителен сигнал към Брюксел и би изпреварил подготвяния от опозицията национален бойкот. Освен че нажежиха политическата обстановка, набиращите скорост протести на фермерите принудиха управляващите да се замислят и за най-нежеланите от тях варианти за реакция, признават от мнозинството. Всички ходове са по-добри от предсрочния край на мандата, казват социалисти, които официално заявяват, че няма да допуснат нови събития като през 1997 г. На сбирката на парламентарната група на левицата по повод края на политическия сезон в четвъртък вечерта Станишев е заявил, че ще прилага "здрав контрол" върху работата на министрите, разказаха участници. Премиерът обявил, че ще пусне правителството в отпуск само десетина дни - след заседанието на 7 август. Предупредил е, че ги очаква много работа, за да може всички изисквания на Европейската комисия да бъдат изпълнени до крайния срок през ноември. Тогава ще бъде взето решението дали пътният фонд може да усвоява евросредства. 

Малките натискат за оставки на министри, известява Стандарт.

Натиск върху БСП за оставки на министри започнаха хората на царя и Доган. С оцеляването на кабинета след шестия вот на недоверие жълтите пак взеха да плашат с излизане от коалицията. Ултиматум на червените отправи дясната ръка на Симеон - Минчо Спасов. Ако до ноември няма резултати в борбата с престъпниците с "бели якички", НДСВ ще преосмисли участието си в тройния съюз, отсече Спасов. Той очаква наесен да има завършени разработки за "едрите риби" и дори хора с присъди. "Няма да бъда изненадан, ако наесен бъдат сменени министри, ще има паднали глави, но какво от това, ако другите неща не потръгнат", каза още шефът на вътрешната комисия в НС. По думите му смяната на министри е само първата стъпка. Но след това трябва да паднат политическите чадъри върху висши чиновници и политици. В Банско решихме да започнем процес на пренастройване на изпълнителната власт по всички европейски изисквания, коментира и колегата му от ДПС Янко Янков. Според депутата обаче премиерът Сергей Станишев ще реши как да стане това. По-голяма отговорност за гафовете с европари носят зам.-министрите, отколкото самите министри, добави Янков. Той припомни, че още на срещата на върха в Банско лидерът на ДПС Ахмед Доган даде заявка за рокади във властта. Няма да правим ремонт под натиск, обявиха вчера от "Позитано" 20. Според червени депутати обаче сбогом на властта може да кажат зам.-министрите, чиито ресори са свързани с европари.  

Запор за сметките на близките на отвлечени, научаваме от Дневен Труд.

Да се запорират сметките на близките на отвлечените, та похитителите да знаят, че нямат шанс да вземат откупи. Такава идея дал на МВР председателят на вътрешната парламентарна комисия Минчо Спасов. Така постъпвали властите в Испания, когато узнаят, че престъпници са пленили някого за пари, съобщи вчера Спасов. Европа очаква от нас промени в борбата с престъпността, заяви депутатът в предаването “Неделя 150”. На 18 февруари беше прекратено делото срещу бизнесмена Людмил Стойков, който се прочу като спонсор на президента Първанов, припомни Спасов. Три дни след това България получи от ЕК гневно писмо. И от ОЛАФ обявиха, че страната ни е опасно място за европейските пари. 

Преговорите с животновъдите - предварително провалени, твърди Дума.

Преговорите между животновъдите в Кърджали и министъра на земеделието Валери Цветанов били обречени на провал. Те бяха обречени още в самия зародиш, това беше ясно още в края на миналата година, защото преговорите бяха започнати от предишния министър Нихат Кабил, заяви вчера пред БНР Мирослав Найденов, председател на експертната комисия по земеделие и гори. Според Найденов поредицата от грешки в управлението и ръководството на Министерството на земеделието и храните са довели до тоталния хаос и срив в областта на селското стопанство. Бяха обещани от министър Кабил целогодишни субсидии за млекопроизводителите и земеделските стопани, но нищо от това не се изпълни. Затова справедливо фермерите стачкуват, каза още Мирослав Найденов. По неговите думи проблемите идват от това, че Министерството на земеделието и храните е "проспало" да информира навреме Европейската комисия за състоянието на земеделските производители и не е поискало техническа помощ за подобряване на тежкото положение на българското животновъдство. 

Отцепниците на Инокентий взимат имоти за €672 млн., информира Монитор.

Алтернативният синод на Инокентий може да стане най-богатият в страната до два месеца, стана ясно вчера. Това ще зависи от решението на Европейския съд по правата на човека в Страсбург, което се очаква да бъде обявено през септември. То е по заведени две жалби - от алтернативния синод и от миряни, които в средата на миналата година бяха обединени в едно дело, и е срещу България заради извеждането на духовници и вярващи от храмове, манастири и имоти с полиция на 21 юли 2004 г. Ако евромагистратите се произнесат в полза на жалбоподателите, синодът на Инокентий, епархиите и енориите под негова юрисдикция ще станат най-богатото вероизповедание в страната, което ще владее 672 млн. евро в земи и сграден фонд градска собственост, от които ще печели милиони годишно чрез отдаването им под наем, изчислиха икономисти от алтернативния синод. Тази собственост ще бъде отнета от сегашния є владелец синодът на патриарх Максим, подопечните му епархии и енории. 

Игумен си запали манастира, описва екшъна Дума.

Игуменът на Гложенския манастир “Св. Георги Победоносец” Панкратий два пъти се е опитал да запали обителта през миналата нощ. От ловешката полиция обясниха, че игуменът се е скарал късно вечерта в събота с гости на манастира и стрелял с осеммилиметров газов пистолет “Заза”. След това около 0,20 ч. той подпалил канцеларията на манастира и избягал със собствения си джип “Опел Фронтера” към родното си село Малък извор. В района на местността Предела обаче 50-годишният Панкратий подпалил и автомобила си, който изгорял напълно. Междувременно пожарът в манастира бил потушен от служители на пожарната в Ябланица и Тетевен. Странният инцидент обаче не приключва дотук, тъй като в 6 ч. сутринта игуменът се върнал в Светата обител и повторно запалил канцеларията. След това игуменът се укрил.  

Немци ще ни возят с влак, четем в 24 часа.

Англичани и германци проявяват интерес да ни возят с влак. Според транспортни служители немска фирма, дъщерна на “Дойче бан”, е правила сондажи как да влезе в пътническите превози. Името на британската компания не се съобщава. Чакат се документи, с които тези фирми да удостоверят интереса си. В началото на седмицата може да има и срещи с чуждите кандидат-превозвачи. Влизането на чужденци в сектора зависи от БДЖ, тъй като според евродирективите чужди компании могат да извършват вътрешни жп превози в България едва след 2017 г.  

Глад за столевки, установява Стандарт.

Глад за столевки налегна българите. Банкнотите с образа на Алеко в джоба ни се увеличават по-бързо от останалите, обяви БНБ. През второто тримесечие на годината ръстът на 100-те лева е с 8,8%, а общата им бройка е достигнала 19,45 млн. Причината е, че хората пазаруват все по-скъпи стоки от магазините за черна и бяла техника, плащат за почивки и за покупка на автомобили от борсата. 318,3 млн. са всички банкноти в обращение, а общата им стойност е 7,99 млрд. лв., сочат данните на Централната банка към края на юни. Само за три месеца нарастването е с 4,63%, а стойността се е увеличила с 5,16%. Най-често използваната банкнота е от 20 лв. Двайсетолевките в обращение са 99,2 млн. броя, което е 31,16% от всички банкноти. 

Българите щурмуват гръцките пазари, съобщава Новинар.

Стотици българи ще щурмуват гръцките пазари през август. Още този уикенд нашенци напълниха багажниците на автомобилите си с дини, консерви и олио, коментираха гръцки търговци. Това са продуктите, които в момента излизат супер изгодно в южната ни съседка. Прескъпото у нас олио, което се продава по около 3,40 лв. бутилката, в Гърция се търгува с около 40 процента по-евтино. В магазините там се продава по 1,20 евро, и то качествена стока. Другият хит са дините, които в Гърция вървят между 20 и 25 евроцента килото. У нас вкусният плод продължава да държи цена от 50-60 стотинки по пазара, а качеството невинаги е добро. Гръцки продавачи коментираха, че освен олио българите били луди по месните консерви, които вървят по 60 цента. На някои места в Гърция същите консерви, които са най-често пилешки и свински, се продават по 45 евроцента. Супер изгодно в момента се продават и маслините. Половин килограм маслини с отлично качество в Гърция вървят по 1,70 евро, докато у нас същото количество се продава по минимум 5 лв. Зехтинът и кафето са другите два продукта, които ударно се пазаруват от българите. 500 грама 100-процентова “Арабика” излиза в южната ни съседка по 2,80 евро, а цената на по-хубавите кафета у нас не пада под 6 лв., и то за 250 грама. Очаквайки българските шопинг туристи, гръцките търговци предвидливо са сложили надписи на хранителните стоки на български, видя “Новинар”. 

811 българи чакат за бъбрек, съобщава Дневен Труд.

811 българи спешно се нуждаят от бъбречна трансплантация. Само преди няколко месеца техният брой беше 700 души. Страшната статистика се дължи на липсата на трупни донори, каза вчера пред “Труд” проф. Митко Цветков, началник на Клиниката по урология в Александровска болница. В нея след месец ще започне серия от присаждания на бъбреци, но от живи донори. Майки ще дарят по един бъбрек на дъщерите си, брат на брата, съпруг на съпругата си. 

Заковават кръвното с пет инжекции, пише за панацеята 24 часа.

Пет инжекции могат да спасят човечеството от най-разпространената и смъртоносна болест - високото кръвно. В университетската клиника в Хановер се провежда последният етап от тестването на нова ваксина, която може да излекува този проблем завинаги. Досегашните опити с новия серум са били успеши, писа вчера германското списание "Фокус". При тях обаче медиците са инжектирали съвсем малка доза от вълшебния серум и след 4 месеца действието й е отслабвало. В момента ваксината се бие на пациенти с високо кръвно, които обаче не страдат от други заболявания, тъй като още не са изследвани страничните й ефекти. Имунизацията се основава на прост принцип. В обвивка от вирус са вкарани хормони, стесняващи кръвоносните съдове. Този вирус се бие във вените на болния. Имунната му система разпознава вредителя и започва да произвежда хормони, разширяващи кръвоносните съдове. Така високото кръвно спада, без да се вземат хапчета. Според изследователите серия от пет инжекции решава проблема завинаги. 

Frognews.bg

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама