НОВИНИ


Д. Николова пред Фрог: Ще съдя Цонев, "Екострой" си е свършила работата

2 6920 27.06.2014
Д. Николова пред Фрог: Ще съдя Цонев, "Екострой" си е свършила работата

Бившият военен министър Николай Цонев е категоричен, че кметицата на Добрич Детелина Николова е разпоредила фирма „Екострой" да бъде избрана за изпълнител на проекта „Предотвратяване на последиците от наводнения на територията на гр. Добрич чрез укрепване на напречното сечение на р. Добричка". По думите му проектът, който е не стойност повече от милион и петдесет хиляди лева, не е изпълнен качествено и това е довело до наводняването на града.


 

Градоначалничката отрече пред Фрог нюз, че проектът надхвърля милион. По думите й фирма „Екострой” поела поръчката, защото представила най-изгодна оферта за изпълнение на проекта. Към него проявили интерес 12 фирми, но в конкурса участвали едва 5. След изпълнението на заданието била ревизирана работата на изпълнителя от управляващия орган на ОП „Регионално развитие” и нарушения не били открити, уверява Николова.

 

Територията на град Добрич е част от Дунавски район за басейново управление на водите. Река Добричка, е най-дълга река от Дунавските Добруджански реки – 124 км. Общата дължина на трасето преминаващо през жилищната територия на града е 11 км. Поради ниското надморско равнище на град Добрич реката се превръща в естествен водосборен басейн и единствен отток от дъждовните и снежни води от водосборната област, обхващаща териториите на няколко общини. Това е заплаха за града при наличие на високи води, следствие от обилното снеготопене и силни валежи. Програмата, по която бе изпълнен нашия проект имаше лимит и кандидатствайки за 100 % от финансовата помощ ние успяхме да рехабилитираме едва 7,500  км, разказва Николова.

 

Община Добрич, съобразно изискването на схемата на Оперативната програма „Регионално развитие“, имаше възможност да кандидатства с проект до 1 млн. лева. Депозирахме проект за 1 052 537,75 лв., от които 52 626,88 лв. съфинансиране  от бюджета на общината и  999 910,87 лв. безвъзмездна помощ. След провеждане на процедура по Закона за обществените поръчки бюджетът бе редуциран на 908 687,35 лв., продължава кметицата.

С решение Р-28 от 28.09.2011 г е открита процедура за възлагане на обществена поръчка  с предмет: „Строително – монтажни работи по корекция, укрепване и разширяване на река Добричка в участъка от околовръстния път Е 27,97 до вливането на дере  Сердика. Дейностите се разделят на две части в съответствие с работния проект:

 

Част I Нова корекция – с дължина 3101,42 м – от моста на околовръстен път Е27,97 до началото на облицованата корекция, малко  преди началото на градския парк.

Част II Съществуваща корекция – с дължина 4 391,91 м – от края на земната корекция /малко преди началото на градски парк/ до вливането на дере Сердика в реката  (пресечена точка между ЖК Строител, ЖК Иглика и река Добричка), описва Николова.

 

След като представи с извършването на проекта, тя призова Николай Цонев да се извини на гражданите на Добрич за твърденията му и дори заплаши, че ще го съди.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама