ЕТНО КАЛЕНДАР


Честит Петровден !

1 8646 29.06.2014
Честит Петровден !

Празникът е наричан от народа Петровден. Двамата апостоли, които били ревностни разпространители на християнството, претърпели много страдания и гонения и били наречени "първовърховни престолници и вселенски учители".



На Петровден във всички православни храмове се отслужва празнична Света литургия.

Обикновено християните се подготвят за празника с неколкодневен пост, наречен "Петров" или "Апостолски". Продължителността му е различна и зависи от датата на Великден.

В представите на българския народ двамата апостоли - Петър и Павел, се възприемат като братя, от които Петър е по-младият.

Някъде се смятат и за близнаци.

В иконографията Свети Петър се изобразява като старец в бели одежди, който държи ключовете на райските порти и определя коя душа е праведна и коя не е.

В някои райони на Петровден се правят сборове.

Месят се обредни хлябове и се ядат ранни ябълки - петровки. Празникът съвпада с времето на жътвата и на него се работи, обикновено през първата половина на деня. В много селища на този ден се правят сборове, колят курбани за светиите и се слага обща трапеза с песни и хора. Преди всичко това е жертвоприношението на петел, а известно е, че още в древните митологии птицата е знак на висшето, небесното.

На някои места те се раздават като помен за починали деца.

Имен ден празнуват Петър (от гръцки "камък"), Павел, Петрана, Полина, Павлина, Петя, Камен.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама