На Петровден ритуални рецепти за трапезата са млечния, типично български специалитет "бял мъж", ябълки-петровки и задължителното - ястие от петел.
Древната митология е приемала петела за знак на висшето, небесното, който като слънцето отмерва времето и е символ на възкресението.
Така свързаният с живота и смъртта петел символизира плодородието и продуктивността.
Петел по манастирски- рецепта:
1 кг петел
200 г булгур
1-2 глави кромид лук
40 г краве масло
40 мл олио
1-2 домата
1 ч. л. червен пипер
черен пипер
1 кубче пилешки бульон
Приготвяне:
• За рецептата "Петел по манастирски" петелът се измива и се нарязва на порции.
• Поставя се в тенджера с разтопеното масло.
• Прибавят се олиото и малко вода и месото се задушава до порозовяване.
• Прибавят се ситно нарязаният лук, който също се задушава до златисто и червеният пипер.
• Всичко се поръсва с пилешкият бульон и се залива с вряща вода.
• Вари се в плътно захлупен съд до полуомекване на месото.
• Тогава се прибавя почистеният, измит, предварително накиснат и отцеден булгур.
• Когато ястието е почти готово, се прибавят обелените и ситно нарязани домати.
• Ястието се сервира поръсено с черен пипер.
• По желание петелът по манастирски може да се декорира със стръкче пресен джоджен или босилек, или ситно нарязан магданоз.