НОВИНИ


Парното и топлата вода поскъпват драстично: до 19%

7 5079 30.06.2014
Парното и топлата вода поскъпват драстично: до 19%

Драстичен скок в цената на парното и топлата вода се очаква от 1 юли. Предложеният скок на цените е с между 4% и 19%, като само за топлофикациите в Перник и Сливен се предлага намаление. Това става ясно от проект на решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Най-голямото увеличение ще бъде за Русе - с 18,9%. В София поскъпването на топлата вода и парното за клиентите на столичната топлофикация е с 11,6%.



Увеличението на цената за абонатите на ЕВН ще бъде с повече от 10%. Сериозен скок на цените на топлата вода и парното ще има и във Варна и Велико Търново - съответно с 11,5% и с 11,4%. Доста по-малък е очакваният скок на парното и топлата вода в Бургас - 7,2%.

Като цяло за страната увеличението на цената на парното и топлата вода е заради желанието на ДКЕВР да бъдат намалени цените на тока, който се изкупува от когенерациите на топлофикациите на преференциални цени, пише "Стандарт". А крайната цел е цената на тока за бита да не се вдига. Според първоначалното предложение на ДКЕВР цената на тока от 1 юли дори трябва да падне средно с 0,6% за трите ЕРП-та. Само за абонатите в Западна България се предвижда леко повишаване на цената на тока през деня - с 0,32%, и падане на нощната тарифа с 0,84%. Окончателното решение на ДКЕВР за новите цени на тока, парното и топлата вода от 1 юли ще бъде взето днес, но се очаква тарифите да са близки до първоначално предложените.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама