НОВИНИ


Растат шансовете на Кр. Георгиева за шеф на ЕС дипломацията

18 6187 03.07.2014
Растат шансовете на Кр. Георгиева за шеф на ЕС дипломацията
Кристалина Георгиева

Нараства подкрепата във влиятелни политически кръгове в Брюксел за българския еврокомисар Кристалина Георгиева да заеме поста на върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността в новата Европейска комисия.



Представители на дясната Европейска народна партия в Европейския парламент активно лобирали пред Партията на европейските социалисти да окажат влияние върху правителството в София за повторно номиниране на Георгиева за български еврокомисар, пише в. "Преса".

 

Номинираният за шеф на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер вече се е обаждал по телефона на президента Росен Плевлениев и на премиера Орешарски, за да лобира Георгиева да бъде изборът за български еврокомисар, твърдели източници и от София, обобщава news.bg. Пламен Орешарски заяви вчера, че България ще предложи своя кандидат след 16-и юли. "Трябва да проведа консултации с някои от ръководителите на ЕК", обясни министър-председателят.

 

Кристалина Георгиева е добрият избор за поста на Катрин Аштън, твърди и влиятелният брюкселски блог за европейска политика Б2. Според статията българката е "изключително оперативна", а опитът й в Световната банка "я е научил, че зад думите стоят цифри, а зад дипломацията стои икономиката".

 

Сред плюсовете на Георгиева са множеството й контакти, придобити при обиколките в кризисните зони по целия свят - Балканите, Йордания, Ливан, Филипините, Централноафриканската република Судан, Кот д‘Ивоар. По време на мандата си в Брюксел тя е установила отлични връзки с представители както на десницата, така и на левицата в Берлин, Париж, Мадрид и Рим.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама