ПРЕСАТА ДНЕС


Пресата на 6 август

0 4314 05.08.2008
Пресата на 6 август

Вестниците пишат за това, че военните дали под наем хотели на цената на лека кола; за двама свидетели за кожата на полицай; за невероятни кредити; за античната колесница.


 

Военните дали под наем хотели на цената на лека кола, известява Дневник.

Дружеството "Глобал трейд" е наело за 10 години от Министерството на отбраната без конкурс апетитна почивна база в морския курорт Китен. Фирмата, чийто собственик Йордан Василев е свързан индиректно със строителния гигант "Трейс груп", ще се разпорежда с туристическия обект до 2013 г. Благодарение на договора за "съвместна дейност" с министерството, сключен на 20 март 2003 г. за 8 години, през първите пет от тях "Глобал трейд" управлява базата, а министерството получава 40 на сто от приходите и годишен наем от 41 хил. евро. Договорът е подписан от министър Николай Свинаров след докладна записка на директора на агенцията "Отдих и възстановяване" Николай Цонев (сегашният военен министър). С докладната записка Цонев е уведомил ръководителя си за предложението на фирмата. Компанията е трябвало да участва "с предварително одобрени инвестиции по разработена от тях програма", пише в писмения отговор до "Дневник" на министерството по случая. От него се разбира, че когато през 2006 г. договорът е удължен до 10 години, фирмата е поела ангажимент за три години да извърши нови инвестиции за не по-малко от 1 милион и 300 хил. лв. без ДДС. Според първите оценки на брокери, направени с уговорки, че не познават в детайли базата, условията на договора са повече от изгодни за наемателя. 

Правителството в екшън за европарите, оповестява Дневник.

Акредитацията на агенция ФАР в регионалното министерство и на Централното звено за финансиране и договаряне в Министерството на финансите трябва да бъде възстановена до 22 ноември. В противен случай България ще загуби възможността да сключва и финансира договори по програма ФАР. Срока набеляза вицепремиерът по еврофондовете Меглена Плугчиева, която съобщи, че дотогава агенциите ще могат да приемат документи и да организират тръжни процедури. През миналата седмица обаче Европейската комисия поясни, че без акредитация агенциите могат да договарят само проекти, финансирани от националния бюджет. Срокът за контрактуване на проекти по ФАР изтича на 30 ноември и правителството ще разполага с една седмица, в която да подпише договорите с одобрените изпълнители.

ОЛАФ влиза във всички програми с европари, научаваме от 24 часа.

Плугчиева: Идват по мое настояване, стига сме се държали като тъмни балкански субекти. ОЛАФ - европейската служба за борба с измамите, влиза във всички програми, в които се усвояват европейски пари. Това каза вчера вицепремиерът Меглена Плугчиева и добави, че ще има проверки на всеки две седмици. "Идват по мое настояване. И то няма да е само по САПАРД, но и по другите програми, за да има гаранция, че сме съвсем прозрачни, съвсем открити и честни. Ще проверяват и по оперативните програми. Навсякъде. 

Ударна бригада срещу мафията, съобщава Дневен Труд.

Обещаното преди евродоклада ново спецзвено срещу организираната престъпност вече се сформира във Върховната касационна прокуратура, научи “Труд”. В него влизат прокурори, агенти на ДАНС и полицаи. Те заедно ще се изправят срещу мафията. 

Двама свидетели за кожата на полицай, оповестява Монитор.

Провинили се полицаи ще могат да бъдат уволнявани само срещу подписите на двама свидетели. Това предвижда Законът за МВР, който влезе в сила вчера след обнародване в "Държавен вестник". Особено внимание в нормативния акт се обръща върху връчването на дисциплинарните наказания. Ако провинилият се полицай прави опити да се измъкне и не иска да се разпише върху заповедта за наказание, тя влиза в сила след парафирането й от двама негови колеги. В случаите, когато нарушителят не може да бъде открит, документът се изпраща на адреса, на който живее. Ако полицаят не може да бъде открит и там, писмото се окачва на определено място в съответното районно управление и след 14 дни наказанието влиза безвъзвратно в сила. Друга новост, предвидена в закона, е тази, че след 25 години работа във вътрешното ведомство ченгетата ще бъдат пенсионирани, без да се иска тяхното съгласие. Промените в закона за МВР позволяват на началниците да преценят дали в униформените с дългогодишен стаж "има още хляб", или скоростно ще трябва да се разделят с професията си. Стотици ченгета се очаква да "изгорят" след влизането в сила на новите разпоредби. В предишния закон, който влезе в действие през 2006 година и действаше до вчера, изрично бе отбелязано, че полицаите могат да се пенсионират след 25 години работа само ако са съгласни. 

80% от хората не се интересуват от еврофондовете, пише Монитор.

Над 80 на сто от хората в България изобщо не са търсили информация за кандидатстване по проекти на структурните фондове от Европейския съюз. Това стана ясно от проучване на социологическата агенция MBMD, представено вчера пред вицепремиера Меглена Плугчиева. Изследването е направено сред 1200 души, които са представители на малкия и средния бизнес, неправителствени организации, журналисти и консултантски фирми. "Общественото мнение не само знае съвсем малко, но и няма интерес да научи нещо за програмите", обясни директорът на агенцията Мира Янова. Според нея информацията е необходима най-вече на хората, които са свързани професионално с тази сфера. Данните от изследването сочат още, че е нараснал делът на готовите проекти в местната власт. Само за година и половина те са се увеличили с 24 пункта и броят им вече е 64%. 

Банка отпусна 500 000 евро кредит за апартамент в “Лозенец”, информира Новинар.

Ипотечен кредит за рекордната сума от 500 000 евро е бил изтеглен от физическо лице през юли, съобщиха вчера от "Кредит център". Заемът ще се изплаща за 25 години, а месечната вноска по апартамента е 3500 евро. В момента в някои части на "Лозенец" цените достигат и над 600 000 евро, коментираха вчера брокери за "Новинар". При такава стойност апартаментът трябва да е поне 280 квадратни метра, с размерите на малка къща. По думите на изпълнителния директор на "Кредит център" Тихомир Тошев прогнозите на някои анализатори за лошо икономическо бъдеще в Европа карат хората у нас с над средни доходи да теглят големи и дългосрочни кредити. Хората, които се престрашават да теглят огромни заеми, освен че имат стабилни доходи, са оптимистично настроени и добре образовани, смята Тошев. Затова те се влияят в много малка степен от прогнозите за срив на пазара на имоти. 

Откриха цяла антична колесница, известява Дума.

Ново бляскяво откритие обогати арсенала на големите български археологически успехи в последните години. Изцяло запазена антична колесница в автентичен вид откри за първи път у нас при разкопки на могила до с. Борисово - Елховско, екипът на експедиция “Странджа” под ръководството на археоложката от НАИМ-БАН Даниела Агре. Каляската е от римския период на Тракия - от първата половина на II в. сл. Хр. Тя е четириколка и има багажник, пълен с вносни за тогавашните ни земи стъклени и керамични съдове, съобщи вчера за ДУМА Даниела Агре. Цяла колесница се намира за първи път в България, махнати са единствено шините. Справките ни показват, че в цяла Европа е намирана само една подобна колесница - в Панония, но в доста по-лошо състояние от нашата, обясни Агре. Античната четириколка е разкрита изправена, както е била използвана, готова е да седне човек и да я подкара. Четириколката е желязна с богати бронзови украси, сред апликациите има статуя на пантера, както и множество геометрични и растителни мотиви. Очевидно колесницата е принадлежала на тракийски аристократ войн, изказа първите си хипотези Даниела Агре. В екипа е и специалистът по римски колесници от Новозагорския музей Веселин Игнатов. Съдовете в багажника вероятно са италийски, чакаме да си проличи клеймото на производителя, каза Агре. Според специалистите един от съдовете няма аналог в света. Екипът на новото блестящо откритие обаче няма средства за консервация и реставрация на находката, Агре призова на помощ за опазване на уникалната ценност БАН, Министерството на културата, спонсори.  

Българското море като гръцкото - пълно с оси, тръби 24 часа.

Правят си нетипични скривалища в пясъка и тревите, спасението е да се чисти по-често 24 Часа Оси на рояци нападат туристите в морските ни курорти, оплакват се пострадали от напастта. "Морето ни стана също като гръцкото. Няма отърване. Седнеш ли в ресторант до плажа, моментално се появяват поне 4-5", разказват почиващи в Свети Влас. Бум на ужилени регистрират това лято в ДКЦ 1 "Св. Клементина" във Варна, което осигурява спешната помощ по плажовете. От началото на сезона до момента в здравното заведение помощ са потърсили над 50 души. Сега там лекуват почти всеки ден поне по 1 ужилен от оса. Последният случай е от понеделник. Жена, която работи в почивен дом в курорта "Св. св. Константин и Елена", била на системи, след като развила остра алергична реакция след ужилване от оса.

Dancing Stars срещу Big Brother, описва Монитор.

Новият телевизионен сезон за оттеглилия се от ефира на Нова и "СИА Адвъртайзинг" продуцент Нико Тупарев ще започне в bTV и с Dancing Stars. Шоуто се прави за пръв път у нас по лиценз на световноизвестния формат на BBC Worldwide - Dancing With the Stars. На практика то е директният отговор на Big Brother, който се очаква да стартира в праймтайма на медията с гръцки корен по същото време. Концепцията му ще постави на дансинга 12 известни личности от различни сфери на обществения живот и ще ги накара да разтропат пантофки в състезания по класически, състезателни и модерни танци. Аматьорите, разбира се, ще се комбинират с професионалисти, а изпълненията им ще бъдат оценявани както от жури, така и от зрителите чрез гласуване с sms. Победителят ще бъде удостоен със специална титла, а не с поредната колосална сума. Проектът ще бъде разработен изцяло от новата фирма на Нико - Old School, в чийто екип влизат всички кадри, работили с него в рамките на трите сезона на "Големия брат". Прецедент е това, че bTV за пръв път се решава на хода да изправи един до друг доказано обичан за нашенеца формат като "Сървайвър" с непознатия, но амбициозен като размах на реализация Dancing Stars.

Frognews.bg


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама