ГЛАСЪТ


ГЕРБ да си опичат акъла, стига са пласирали агенти във властта

208 34130 09.07.2014
ГЕРБ да си опичат акъла, стига са пласирали агенти във властта

Всички данни сочат, че на парламентарните избори през есента, ГЕРБ ще бъдат първа политическа сила. Ако успеят да съставят правителство /тук детайлите не това не обсъждам, защото не са по темата/, те ще имат два варианта да завършат мандата си – предсрочно или след четири години. Никога не съм гласувал за ГЕРБ, няма и да гласувам, но ми се струва, че от гледна точка на националния интерес е важно да им се подсказват определени правилни решения, след като мнозинството от гласуващите все пак са им дали доверието си.



Да бъдат предупреждавани, ако решат да се вземат много насериозно и директно атакувани, ако започнат да назначават доказани в публичната власт оперативни работници и агенти на Държавна сигурност и РУМНО, както правеха това по време на предишния си мандат. Не може да се отрече, че по въпроса с досиетата имаха множество ценни решения /особено МВР с предаването на целия архив на ДС, с премахването на Параграф 12 и т.н./. Но трябва да се каже, че политиката им в тази и други сфери често следваше лениновото „крачка напред, две назад“. Спомням си, че в края на октомври 2013 г. в парламента се проведе  конференция „Предизвикателствата пред разкриването на досиетата в България”, организирана от фондация Конрад Аденауер”. Бях поканен и участвах в нея. Там обърнах внимание на бившя министър на вътрешните работи Цветан Цветанов за поредицата скандални назначения на хора със зависимости към ДС и РУМНО по време на управлението на ГЕРБ, вкл. назначението за директор на НРС на бившият офицер от ДС Драгомир Димитров и за директор на Служба „Военна информация“ на бившият офицер от РУМНО Веселин Иванов. И една дузина дипломати със зависимости, назначени по времето на ГЕРБ, докато същата партия твърдеше, че трябва да се прекрати практиката да се назначават подобни персони. Днес поведението и част от хората, които са наобиколили ГЕРБ в очакване на плячка /под формата на административни и други властови позиции/ дават ясни сигнали, че е напълно възможно да станем свидетели на римейк на тази двулична и много безпринципна политика. Особено възмутително е присъствието на една нечистоплътна персона, която от известно време се мъдри по първите редове на форумите на ГЕРБ, прави се на по-гербер от герберите в медийните си изяви, а е сред най-виновните за сбъркания преход в България. Защо ли?

 

Ами защото като член на Конституционния съд блокира с гласуванията си възможността още през 90-те години в България да се случи лустрация и радикална декомунизация. Човечето се казва Георги Евдокиев Марков и е известен като агент „Николай“. Още през 1992 г. излезе неофициална информация, че тогавашният кресльо от СДС Георги Марков е бил агент на ДС с този псевдоним. Той кресливо отричаше. Вродената ми кресливост го поставяше над хората, които имаха някакъв морал и сдържаност. Агент „Николай“ просто мачкаше с кресливост, угодничество пред правилните хора и рядка, дори и за тези георгифски ширини, безпардонност. И проби. Не само проби, ами задълго се установи в лоното на сладкия живот, който присъствието във висшата публична власт в България осигурява. Прочетете историята на мерзавството му и си отговорете на въпроса що за морал и принципи трябва да имаш, за да изтъпаниш този подлец  като свой основен експерт при създаване на нова конституция, както това направи ГЕРБ. И така, нека мръсната приказка за агент „Николай“ започне сега. Началото на 70-те години е.

 

Отдел „ДС“ към Софийско градско управление на МВР прави проучване /по искане на Шесто управление/ на лицето Георги Евдокимов Марков, което в този момент работи като инспектор IV клас в Института за чуждестранни студенти, в отдела по културно-масовата работа. В същото време е студент по право, задочно, в СУ „Кл. Охридски“. След като проверката приключва, на 30 ноември 1972 г. началникът на отдл II ДС, Софийско градско управление на МВР подписва „Предложение относно вербовка в качеството на агент лицето Георги Евдокиев Марков“. Това е нашият човек. Същият, който от началото на прехода попадна на конвейера на „фабриката за луксозни съдби“, каквато основна функиця има българската политика и си живя живот, какъвто само роден в дантелени пелени /по собственото му натрапчиво признание/ може да си пожелае и да живее.

 

Каква е цената за тази кариера? Естествено, служене на репресивните служби на комунистическия режим и пълна безпардонност след 10 ноември, когато от него не можеше да се вреди човек. За нищо. Днес марксистът Жельо Желев дрънка откровени глупости как трябвало да бъде забранена БКП в началото на прехода /същата, която го направи президент/, но той беше факторът, който направи агент „Николай“ конституционен съдия. Девет години мандат. Шапка на тояга. Единственото последователно нещо, което правеше този човек там беше да блокира всеки закон за досиетата, а за лустрация да не говорим. Дори намека за нея му действаше като тамян на дявол. Явно тези му качества са забелязани, защото мотивът да бъде вербуван е изключително подъл – както пише в предложението за вербовката му „в последно време в резултат от идеологическото влияние, което редица капиталистически граждани, временно пребиваващи в НРБ, оказват на редица млади хора – полтически неукрепнали и трудово некалени, последните предприемат подготовка и опити за бягство през граница. С цел своевременното долаване на  сигнали за подобна дейност и разработването на лица от горната категория се налага вербовка на агентура из техните среди. Като подходящ и пригоден за горната цел се явява кандидата Георги Евдокиев Марков…“ Георги Марков, Агент „Николай“ е вербован, за да бъде използван по конкретно ДОП /дело за оперативна проверка/ на лице, което иска да се измъкне от комунистическия „рай“. Това лице е Лъчезар Стефанов, обект на разработка по ДОП „Скакалеца“. Днешният експерт по конституционализъм на ГЕРБ Георги Евдокиев Марков, който е в близки с Лъчезар Стефанов, се съгласява да доносничи за него и да уведомява ДС как лицето се подготвя да бяга от България. В ГЕРБ има ли експерти по морал? Какво е тяхното мнение по казуса? На 27 ноември 1972 г. оперативни работници от ДС правят среща с Георги Евдокиев Марков, който вече е прослушал намеренията на приятеля си и го клепа /а ще бъде вербован две седмици по-късно/. С охота обяснява на куките от ДС как Лъчезар Стефанов, обект по  ДОП „Скакалеца“, имал намерение да подаде документи за отиване в Полша, но при всички случаи желаел да мине през СФРЮ:


„Между двамата се е създала много близка връзка и Л. Стефанов е станал по-разговорлив и доверчив. Изхождайки от това на Марков му бяха поставени задачи по Лъчезар Стефанов, които той прие с желание.“ На 6 декември 1972 г. е проведена вербовката на Георги Евдокиев Марков. Както пише в рапорта на оперативнвия работник провел вербовката:


„Кандидатът съобще интересни данни за обекта на ДОП „Скакалеца“ и му бяха поставени допълнителни задачи за цялостното изясняване на ДОП. При срещите си кандидатът се стремеше да ни информира най-подробно по поставените му поръчения. От направените проверки се установи, че даваните данни отговарят на истината. Но определените срещи кандидатът винаги се е явявал с желание. Има положително отношение към нашите органи и желание да ни помага. На 6.XII.1972 г. с кандидата бе проведена вербовъчна беседа…На кандидата бе предложено сътрудничество с органите на ДС, което той прие с желание…Кандидатът Георги Евдокиев Марков си избра псевдоним „Николай“, под който да подписва сведенията. Излагайки горното предлагам агент „Николай“ да бъде включен в сътрудническия апарат на Соф. градско у-ние МВР и се регистрира по линия „Подготовка бягство през граница“. Агентът да бъде заведен на ст.лейт. Иван Добринов Василев отдел II, отделение III ДС.“  Екземпляр от сведението на агнет „Николай“ е изпратено и на Шесто управление за сведение. След време Георги Евдокиев Марков става агент и на това управление. Ще кажа само, че няколко седмици след доносите на агент „Николай“, въпросният обект на ДОП „Скакалеца“, Лъчезар Стефанов, е бил уволнен от Института за чуждестранни студенти „Г.А. Насър“ и изпада в нервна криза. Това се отразява на отношенията му в семейството, със съпругата му, с майка му, с неговия баща. В крайна сметка, след непрекъснатия тормоз на ДС, Лъчезар Стефанов остава месеци наред без работа, с разбита нервна система, с едно лутане между желание да стане таксиметров шофьор, за да се издържа, докато накрая започва да урежда документите си за работа в ТКЗС „Бенковски“. 


Няма да изписвам целите документални доказателства за подлата дейност на агент „Николай“, съучастник в съсипването на живота на Лъчезар Стефанов, който е искал да избяга от „рая“ на комунистическа България.  Фрогнюз е едно от много малките места в българската интернет среда, където публикуваме тези документи в техния автентичен вид, така че сами можете да прочетете всичко, което им в делото на този човек. Ще завърша с това, че когато комисията по досиетата обяви неговото сътрудничество с Държавна сигурност като агент, Георги Марков каза безсрамно, типично в неговия арогантен стил:„През живота си никога не съм написал нито един донос.“ Сещам се за много малко на брой престъпници, който са си признали. Така и тук. По-важното е да се предотврати поне сега, за пореден път, агент „Николай“ да твори моята и вашата съдба – този път като конституционен експерт към партията, която най-вероятно ще спечели изборите. Възможно ли е поне веднъж в тази България някой да постъпи принципно и да каже „Баста“?

 

Антон Тодоров


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама