НОВИНИ


Станишев ще се бори за още един мандат начело на ПЕС

54 5013 12.07.2014
Станишев ще се бори за още един мандат начело на ПЕС

Лидерът на БСП Сергей Станишев, който обяви в края на миналата седмица оттеглянето си от поста и стана редови евродепутат, няма да се бори да е българският еврокомисар. Позицията си Станишев обявил пред Изпълнителното бюро на социалистите в четвъртък следобед, научи "Дневник", като аргументът му бил, че това е "високоплатен чиновнически пост".



Прехвърлил амбициите си към втори редовен мандат като президент на Партията на европейските социалисти (ПЕС) и щял да работи за подкрепа на европейско ниво на конгреса през есента на 2015 г., разказаха членове на ръководството.
Тезата, че еврокомисарят е просто чиновник, беше лансирана в края на миналата седмица от председателя на парламентарната група на левицата Атанас Мерджанов. Пред "Нова телевизия" той заяви: "Еврокомисарят е високопоставен чиновник, а Сергей Станишев е политик и за това време се проявявал политически, едва ли би го поблазнила идеята да бъде еврокомисар. Лично аз не допускам да той да стане еврокомисар, такива са разговорите ни от последните дни".

С аргумента, че желае да се занимава с европейска политика и че позицията на президент на ПЕС е много повече от тази на еврокомисар, Станишев обяснил пред съпартийците си, че няма да е българският кандидат и предложил партията да не се намесва в решението на правителството кого да излъчи.

Макар близки до Станишев да убеждават, че той никога не е имал претенции към пост в Европейската комисия, част от съпартийците му твърдят, че решението му сега е свързано с позицията на ДПС против неговата номинация.

"Какъв е сега Станишев и защо да го подкрепяме" - така депутати от движението посрещнаха въпроса на "Дневник" дали партията е съгласна Станишев да е българският еврокомисар. Според хората на Лютви Местан евентуална кандидатура на все още действащия председател на БСП ще се отрази на отношенията с ГЕРБ, които едва преди дни се върнаха в парламента и започнаха да осигуряват кворум за работата на Народното събрание. В последните седмици се наблюдава много по-голям синхрон и разбирателство между ГЕРБ и ДПС, отколкото между левицата и партията на Местан.

В БСП и ДПС са на мнение, че кабинетът на Пламен Орешарски трябва да излъчи следващия български еврокомисар и да не остава решението на служебното правителството. В началото на следващата седмица се очакват и първите сондажи между премиер и президент, както и с парламентарните сили. Орешарски досега е коментирал само, че ще се търси широко съгласие по кандидатурата и ще се консултира по темата и с бъдещия председател на ЕК Жан-Клод Юнкер, както и с президента на ЕС Херман ван Ромпой. Премиерът отказва да посочи между кои личности се избира, но каза, че е по-важно България какъв ресор ще получи.

ГЕРБ обяви, че иска втори мандат за сегашния еврокомисар Кристалина Георгиева, която се ползва с добро име в европейските среди. Кандидатурата й била подкрепяна както от председателя на ДПС Лютви Местан, така и от ръководството на партията, макар в ДПС и БСП да се чуват и гласове "против".
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама