НОВИНИ


Защо на акционерите от Оман бе отказано да оздравят собствената си банка? Кой има интерес от това?

67 10190 14.07.2014
Защо на акционерите от Оман бе отказано да оздравят собствената си банка? Кой има интерес от това?
Изпълнителният директор на Държавния общ резервен фонд на Султаната на Оман Варит Мубарак Саид Ал-Каруси е един от двамата представители на миноритарн

„Оманският фонд, който държи около 30% от капитала на КТБ АД, е поискал да се срещне в понеделник с управителя на БНБ Иван Искров.
Това съобщи бившият банкер и министър на финансите Стоян Александров.



Оманците са пратили писмена позиция, че са готови да подкрепят банката. Засега не е ясно дали имат намерение да я купят, предаде „Труд“.  Аналогични публикации със същата информация успяха да се появят в немалка част от българските медии на 22.06.2014 г., когато бе изминал едва един ден от затварянето на КТБ. Да не забравяме все пак и че петък и събота са почивни дни в арабския свят. В този смисъл, реакцията на Държавният общ резервен фонд на Оман (State General Reserve Fund - SGRF) може да се счита за напълно адекватна и навременна, дори светкавична. Естественото  за инвеститора е да е в курса на нещата,  да е предвидил подобен сценарии, да е реагирал, както е счел за удачно.

 

Явно ходът е бил адекватен, но не и по вкуса на кръговете, които са замислили или пък просто само се опитват да се възползват от създалата се ситуация. Следваме хронологията – след анонимното писмо, прочетено по БНР следва моментална ескалация и паника - на 19 и 20 са най-големите тегления на суми. За да се защити, КТБ иска на 20 юни, петък, да бъде поставена под специален надзор, което и е изпълнено от БНБ. Съобщението на БНБ е да се оздрави и да заработи отново на 21 юли... Но товаспоред сценаристите явно не е предвидено да се случи. Становището на БНБ да се оздрави КТБ и да заработи, рязко и внезапно се промени и се обоснова недоказани твърдения и при явното отсъствие на ясен механизъм това да се случи. Вместо това на народа бяха подвърлени недоказани и смехотворни твърдения и предложен модел, който несъмнено е част от зловещия сценарии. Били сме свидетели на подобни големи игри не само у нас. Аналогиите дори идват малко в повече.  Да си припомним само популярната и проточила се години история около „Юкос” и как кръгът Путин използва цялата мощ на държавния апарат, за да се разправи с Ходорковски  при изявлението му, че може скоро да влезе в политиката. Явно и у нас политиците действат твърде решително и в синхрон.

Явно, от самото начало планът е съвсем друг.  И на ум не е минавало да се оздрави банката, а не дай си боже, да заработи отново! Капанът е щракнал, а целта е била винаги само една – с ликвидирането на банката да се прикрият следи, да се отърват по определени механизми големите длъжници от кредитите им, а с така откраднатите пари поръчителите на сценария да се озоват  на кешови позиции и купят апетитни хапки.

Какво по хубаво от това да придобиеш работещи мегапредприятия на безценица? Играта си струва огромния риск и впрягането на държавните институции, превръщайки ги в проститутки в мръсната игра.

 

Да си зададем въпроса, кои атакуваха КТБ? Вече няколко години кръгът „Капитал” и Иво Прокопиев се опитват да сринат доверието в КТБ. Докато Пеевски подмазшайки се на Цветан Василев е имал интерес да „работи” с КТБ,  за да получи заветните  400 000 000 милиона (с цел да ги открадне, по схемата, на което сме свидетели всички днес), плановете на кръга „Капитал” не е било възможно да се изпълнят.Просто операцията е била в ход и не му е било дошло времето. Когато групата около Пеевски е била готова и са натиснали последното копче, кръгът „Капитал” продължиха да” помагат”, преследвайки своята част от плячката като чакали. А плячката са предприятия взети на безценица. Нужен ли е по-красноречив пример от „Каолин”, струващ стотици милиони и купен за жълти стотинки от „Алфа финанс холдинг”.

 

 Кой има интерес май е повече от ясно – тези, които се гласят с откраднати пари да купуват. И това дава отговор защо никой не иска да говори с оманците – просто защото ако остане банката – няма да има нищо за купуване под тезгяха.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама