НОВИНИ


Капон пред Фрог: Някой иска да изолира Фонда за влоговете

25 6293 14.07.2014
Капон пред Фрог: Някой иска да изолира Фонда за влоговете

Оказа се, че държавата, на която плащаме не умее да ни предпазва нито от нелегалните бежанци, не умее да пази нашите гори, живота на хората, които се давят в пороя, не умее да ни пази от градушките, не умее да ни пази парите в случая, защото някакви арендатори на отделни сфери в държавата се бият, а на нас ни обясняват небивалици за БСП, ГЕРБ и ДПС. Причината за случващото се е, че на грабещите им е все едно за ограбваните, но лошото е, че и на ограбваните им е все едно. КТБ беше банката на властта и властта носи отговорност за това, което се случва в нея, коментира пред Фрог нюз Мария Капон


 

Днес трябва някой да ни каже какви са одитите. Ние не видяхме документите им. Чухме какво каза гуверньора и се оказа, че не е така каквото е казал. Когато един гуверньор пусне сигнал до институциите, трябва да е наясно как се прави тази проверка. По думите му най-вероятно в тази банка няма камери, аз не знам в България да има такава банка. Трябва да разберем има ли камери и къде са записите. Вторият въпрос, на който трябва да ни се отговори – къде са сърварите на банката. По закон всяко досие на банката, всеки лист, освен че се сканира, архивира има и електронен регистър. Дори някой да е взел досиетата как работи днес банката без сървъри?!, обръща внимание лидерът на Единна народна партия.  

 

Против съм, че някой искал да получава висока лихва, поел е целият риск въпреки закона, а ние всички да плащаме за това. Когато си изкарваш парите с пот, длето, чук, камък, би трябвало да си пазиш парите. Не мисля, че българските граждани с малките си доходи трябва да плащат сметката. Другото, което трябва да кажем, е какво се случва с икономиката. Никои не е защитен там, дори да нямат пари в тази банка, техни контрагенти имат. Аз не видях анализа, който исках да видя за удара върху икономиката. Частният капитал е най-важният. Тези дни разбрах, че имам министър на държавните предприятия, а не икономически министър. Той с лека ръка каза, че е спокоен, защото държавните предприятия нямали пари в банката. Искам обаче да чуя какво казва икономическият министър, защото частният капитал е този, който създава работни места и плаща данъци.

Другият въпрос на който ние не чухме отговора е за големите активи на банката. Какво ще се случи с тях? Кой ще може да разполага с тях? От закона, който изтече по социалните мрежи, разбирам, че някой иска министър на финансите да е този, който да разпорежда. Да определи синдика. В закона е ясно разписано, че Фонда за гарантиране на влоговете трябва да влезе като активно лице. В случая някой иска да изолира Фонда, предполага Капон.

 

Аз не чух екшън план, а пожелания, определения, квалификации, присъда от гуверньора. Искам плана да чуя в срокове и в действия. На ход е гуверньорът, а не политиците. А за да има екшън план, трябва да има диагноза, истински одит, категорична е Капон. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама