НОВИНИ


Прокуратурата потвърди, че кредитни досиета от КТБ не са изнасяни

17 6218 16.07.2014
Прокуратурата потвърди, че кредитни досиета от КТБ не са изнасяни

Прокуратурата потвърди, че кредитните досиета от Корпоративна търговска банка (КТБ) са в банката и не са били изнасяни, а просто не са попълнени адекватно.



С тази информация от прокуратурата всъщност отпада едно от обвиненията, отправено от управителя на БНБ Иван Искров при оповестяването на одитните доклади за КТБ - че документи са били изнасяни и унищожавани.Непълнотите в документите били свързани с липсващи данни за обезпечението на кредита или за договори с други фирми на самите кредитополучатели. За пропуска е отговорна както самата КТБ, така и централната банка, която би трябвало да осъществява надзорна дейност за начина, по който се отпускат средствата.

В петък Иван Искров съобщи за липсващите документи.Ето едно към едно казаното от него: „Липсват, а по-вероятно е да са унищожени в дните преди квестурата, съществени части от кредитните досиета за кредитен портфейл в размер на 3,5 млрд. лв., от 5,4 млрд. лв. общ кредитен портфейл", заяви тогава управителят на БНБ.

Изявлението му беше отречено още същият следобед от Цветан Василев, който в интервю за BTV съобщи, че документите са при разследващите. Това предизвика и коментара на главния прокурор Сотир Цацаров, който съобщи, че прокуратурата „работи със заверени копия", а не с оригинали.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама