НОВИНИ


Дават възможност на фонда на Оман да възстанови КТБ

27 6712 18.07.2014
Дават възможност на фонда на Оман да възстанови КТБ

Държавата дава възможност на фонда на Оман да възстнови КТБ. Фондът притежава 30% от капитала на банката, съобщиха от Министерството на финансите.



Министърът на финансите Петър Чобанов е провел телефонен разговор с главния изпълнителен директор на Държавния резервен фонд на Султаната Оман Абдулсалам Ал Муршиди. Двете страни са изразили увереност, че както от страна на българската държава, така и от оманска страна се спазват законовите разпоредби при действията в случая с КТБ. В разговора са били коментирани и "спекулативните тези, наложени в последните дни, че акционерите не са поканени да участват в намиране на работещо решение относно банката", се казва в съобщението.

 Двете страни са преповторили готовността си да положат усилия за намирането на подобно решение. Министър Чобанов е потвърдил, че се спазва законът и ще се даде възможност на сегашните акционери да осигурят необходимия ресурс (капитал и ликвидност), като държавните институции ще се намесят съобразно правомощията си по закон само ако акционерите не успеят. Това е обвързано и с работата по процедурата на специален надзор, който Българската народна банка наложи за срок от три месеца. Намирането на частно решение на проблема, което не ангажира публичен ресурс, е най-желаният изход от създадената ситуация, допълват от МФ, което кой знае защо досега мълча за законовата процедура.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама