НОВИНИ


МВР не разкрива престъпления, а манипулира статистики

23 5972 18.07.2014
МВР не разкрива престъпления, а манипулира статистики

МВР спря да работи. В същото време по указание на ръководството на ведомството звената са започнали брутално да манипулират статистиката за извършените и разкрити престъпления, така че всичко по документи да изглежда повече от цветущо, разкриха криминалисти. За целта масово се прилагат различни схеми. За първи път Фрог нюз разкрива механизмите на голямата лъжа.


Най-сериозен се оказва проблемът с кражбите на автомобили. Особено притеснително е положението в столичните квартали, които се намират под грижите на 6-то районно управление. „Ако ти откраднат колата и я намерят изоставена, съвсем умишлено се образува разследване по чл. 216, който е за унищожаване и повреждане на чуждо имущество. Пострадалите обаче не знаят, че  обичайните вреди при подобни посегателства излизат не повече от 200-300 лв. - за счупен прозорец и ключалка. Това автоматично налага прокуратурата да прекрати случая поради маловажност и да прати папките в кошчето за боклук.  В същото време в статистиката на МВР се отбелязва, че случаят е разрешен окончателно и той излиза от статистиките” разкриха оперативни работници.

 

Ако обаче държавното обвинение се заинати и  реши все пак да преквалифицира деянието по чл. 346 за противозакноно отнемане или по чл. 195 за кражба, така както е трябвало да се направи още в самото начало,  то наказателното производство е обречено на провал. Причината е, че от инцидента вече са минали поне 4, 5 или повече месеца, а през това време следите на бандитите са безвъзвратно заличени, а евентуалните записи от камерите - изтрити. Освен това следите, които се взимат по чл. 216 са съвсем различни от тези, които трябва да се съберат по чл. 346. Проверка на Фрог нюз показа, че болшинството разследвания за случаи на кражби на коли умишлено са заведени именно по яловият чл. 216.

 

Другата врътка, която ченгетата прилагат, е да използват хора с психични отклонения и деца от ромски произход, които са натрупали стари прегрешения и могат лесно да се манипулират.  „При случаи на кражби на разервни части или вещи от автомобил обичайно се вика  психично болен. Заставя се да подпише празен лист, а след това се дописва неговото признание, че  е откраднал касетофон или чистачки. След това материалите се изпращат в прокуратурата с предложание случаят да се прекрати поради невменяемост на извършителя. Когато това се случи полицията със задоволство отбелязва, че престъплението е разкрито”, признаха служители на МВР.

 

 Аналогичен цинизъм се прилага и към кражбите от домове, мазета и дори грабежи. „Този път в схемата се ангажират неграмотни деца, циганчета с множество регистрации. Викат се в полицията и се принуждават да си признаят грехове, които не са направили. Притиснати, тийнеджърите  правят това, което се иска от тях само и само да се отърват. След това разследващият полицай, знаейки, че няма доказателства и не може да докаже престъплението,  праща предложение до държавното обвинение спрямо „уличеното” хлапе да се приложи чл. 61 от НК т.е. то да бъде пратено на отчет в Общинската комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни”, продължиха със скандалните си разкрития ченгетата. В същото време МВР „пирува” с поредното си разкритие.

 

Още по-куриозен е фактът, че органите на реда използват незнанието на пострадалите от кражби, за да ги манипулират. Така например ги карат в преписката да отбележат, че не желаят случаят да им се разследва, тъй като не искат да си имат взимане-даване с полицията. Така ченгетата се надяват да се отърват безболезнено от ситуациятята. Проверка на Фрог нюз показа, че волята на пострадалия няма никакаво значение.  Разследващият полиция е длъжен да стартира наказателно производство, тъй като престъплението кражба е от общ характер. „Има и друг номер, който широко се прилага. Хващат например някого с  10 крадени вещи от няколко мазета да речем, които ги е обрал за кратко време.  След това се образуват 10 отделни преписки, а не едно досъдебно поридзводство, така както повелява чл. 26 от НК. Според него когато един деец извърши еднородни нарушения през кратък период от време, те се разглеждат като едно пресъпление. Само, че униформените са намерили цаката и с хитрост помпат „положителната” статистика.

 

Оказва се, че безобразията не свършват до тук. Напоследък служителите на МВР не завеждали престъпленията като досъдебни производства, а документ , на който се слага номер „М”.  Любопитното е, че в такива случаи инцидентът изобщо не влиза в „негативната” статистика на ведомството и минава между капките, все едно, че нищо не се е случило. „Превърнали сме се в статистици. Не ни искат реални резултати, а ни натискат за цифри на хартия. Реално вече не се образуват оперативни дела срещу автокрадци, а само информационни дела”, признаха още криминалисти. Те разкриха, че главният секретар на МВР Светлозар Лазаров бил много чувствителен на тема автокражби и не искал да му напомнят, че возила се крадат като за световно.

 

За да бъде полезен на хората Фрог нюз предупреждава, че по оперативни данни на денонощие в столицата се „изпаряват” средно по 10 коли. Най-много посегателства има на марките „Ауди- 4, 6  и 8” и „BMW- 5 и 7”, произведени след 2008 г. От джиповете най-много се краде BMW X-6”.  Оказва се, че той е и най-краден в Европа.  Отмъкнатите возила не напускат страната, пререгистрират се и се продават на нови собственици. Вече почти не се практикува искането на откуп, категорични са ченгетата.

 

 

   

 

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама