СВЯТ


Бородай: Черните кутии на самолета са при сепаратистите

44 6906 20.07.2014
Бородай: Черните кутии на самолета са при сепаратистите

Самопровъзгласилият се за премиер на т.нар. Донецка народна република Александър Бородай обяви, че черните кутии на малайзийския самолет са под контрола на проруските сепаратисти. Кутиите били отнесени в Донецк и ще да бъдат дадени на международните експерти в случай, че бъдат поискани.


 

Киев отново обвини проруските сепаратисти, че крият доказателства за свалянето на самолета. Според говорителя на украинския Съвет за сигурност Аркадий Лисенко, бунтовниците са откарали с камиони отломки и тела от мястото на катастрофата. Така те променили обстановката на мястото на произшествието, което би трябвало да бъде отцепено, за да могат разследващите да установят кой и как е причинил падането на самолета.

 

Президентът на Украйна Петро Порошенко заяви междувременно, че страната му разполага със спътникови снимки от мястото на пускане на ракетата, която според него е свалила пътническия самолет. Той е заявил на френския президент Франсоа Оланд в телефонен разговор, че Киев има и фото и видео на зенитни установки, свидетелстващи за превоза на оръжие от Русия.

 

От своя страна, премиерът на Холандия Марк Рюте съобщи, че е провел "изключително интензивен" телефонен разговор с руския президент Владимир Путин, в който е призовал руския лидер да използва влиянието си над сепаратистите в Украйна, за да не пречат на разследването на случилото се.

 

Междувременно стана ясно, че са открити още 27 жертви от катастрофата. Това съобщил украинският вицепремиер Владимир Гройсман.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама