ПРЕСАТА ДНЕС


Понеделнишката преса на 11 август

0 3800 11.08.2008
Понеделнишката преса на 11 август

Вестниците пишат за взрива в оръжейния завод “Арсенал"; за скандала за пари, тресящ коалицията; за това защо си струва да си чиновник; за опасностите, дебнещи от морето и от тока.


 

Взрив в оръжейния завод “Арсенал”, описва Новинар.

Месец и 7 дни след като гърмяха военните складове за обезвреждане на боеприпаси до софийското село Челопечене, взривове от най-големия оръжеен завод на Балканите - “Арсенал”АД, разтърсиха Казанлък. В ранния следобед вчера от завод 3 на предприятието започват да се чуват гърмежи. Те ту се усилват, ту заглъхват. Гъст черен дим се разстила над съседните села Розово и Бузовград и поема и към Казанлък. Хората изпадат в паника. Около 14 часа сигнал за взривовете е подаден в полицията. В момента на експлозията цехът не е работил и не е имало хора наблизо. Жертви и пострадали няма, съобщиха от МВР. Версията за случилото се е, че е паднала мълния и е предизвикала пожар в склада. На мястото на гърмежите пристигат екипи на полицията, пожарната и Гражданска защита. Районът е отцепен. От Министерството на извънредните ситуации съобщиха, че всичко е под контрол и няма разрушения. Нямало опасност и за хората, които живеят в селата Бузовград и Розово, както и за тези от Казанлък. Вчера временно беше спряно движението по направление Бузовград-Розово и Казанлък-Бузовград. Няма повишена концентрация на вредни емисии в района на експлозията и над двете села, съобщиха снощи от Регионалната екоинспекция в Стара Загора. 

ДАНС и прокуратурата проверяват "Булгаргаз", пише Дневник.

Повече от месец Върховната административна прокуратура и Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) проверяват как се събират транзитните такси по договора с "Газпром", научи "Дневник". Целта на проверката е да установи дали дружеството търговец "Булгаргаз" законно получава таксите от преноса до Турция и Гърция, които плаща руската компания, вместо транзитното дружество "Булгартрансгаз" и не се ли създават условия за злоупотреби. И двете компании са дъщерни на "Булгаргаз холдинг". Проверката е започнала след сигнал до прокуратурата от изпълнителния директор на "Булгартрансгаз" Ангел Семерджиев. Той иска да се провери дали не се нарушава енергийният закон и газовата директива с начина на събиране на таксите. От прокуратурата потвърдиха, че по такъв сигнал се работи. Той е разпределен във Върховната административна прокуратура. Проверката все още продължава, няма образувано досъдебно производство, уточниха оттам.

Данъчни в офшорките, вижда Стандарт.

Данъчните погнаха наши баровци, които са скрили банковите си сметки в офшорки. Очаква се Националната агенция за приходите да направи запитване към Федералната разузнавателна служба на Германия, научи "Стандарт". Ако получим отговор, хората с тайни авоари ще бъдат принудени да си платят данъците, които сега крият. Берлин се сдоби с данни за сметки на чужденци в Лихтенщайн по сценарий, достоен за Холивуд. Преди няколко месеца ФРС купи срещу близо 5 млн. евро диск с банкови сметки от бившия служител на Лихтенщайн банк Хайнрих Кийбер. DVD-то съдържа информация за тайни банкови сметки в Лихтенщайн на хора от три континента. Разследвания планираха 15 държави. България също изпрати запитване, но първоначално отговорът бе отрицателен.  

1000 лв. - вече си струва да си чиновник, установява 24 часа.

Средната заплата в министерства и комисии вече скача над психологическата граница от 1000 лв., заради която чиновническата работа се смяташе за нископлатена и нежелана. Това става ясно от постановлението за увеличаване на бюджетните възнаграждения с до 10% от юли. За сравнение средната заплата в страната е 500 лв. Във финансовото министерство тя е 1007 лв., а в комисията за конфискация на бандитски имоти - 1066 лв. 

Скандал за пари тресе коалицията, известява Стандарт.

Броени месеци преди изборите коалицията се изпокара за пари. Ръкавицата хвърли шефът на земеделската комисия Васил Калинов от БСП. Разплащателната агенция към фонд "Земеделие" да премине на подчинение на Министерския съвет, поиска социалистът. Сега има объркване - фондът е на едно място, САПАРД на друго, трупат се негативи върху агенцията заради САПАРД, аргументира се Калинов пред БНР. По думите му не е късно да се направи рокадата, тъй като парите щели да решат проблемите на фермерите, "които вече отдавна са прекипели". Не е тайна обаче, че от доста време червените се опитват да сложат ръка върху парите за земеделие, които са под контрола на ДПС. Хората на Ахмед Доган веднага възроптаха срещу идеята на социалистите. Това е пълно безумие, на кого ще се обади чиновникът от Брюксел - на премиера ли, коментира пред "Стандарт" зам.-шефът на земеделската комисия Юнал Тасим от ДПС. Нека там, където има липса на идеи, да не прехвърляме отговорността към министър-председателя, призова депутатът. Той не изключи възможността с идеята червените да се опитват да вземат повече власт от земеделския ресор на ДПС. Ако социалистите смятат, че ние не си вършим работата, това е съвсем друга тема, заключи Тасим. Въпросът ще бъде обсъден на извънредното заседание на земеделската комисия в края на месеца. Срещу червените скочиха вчера и от НДСВ. Не трябва да се увеличават преките данъци, ако някой иска да ги вдигне, трябва да се откаже да бъде в коалиция с НДСВ, размаха пръст министър Николай Василев. С БСП няма да се сближим до изборите, а ще се раздалечим и в това няма нищо лошо, заключи Василев. 

Министърът на отбраната Николай Цонев: Военни купуват жилища на половин цена, цитира Монитор.

Военнослужещите ще имат право да купуват жилища на половин цена. Условието за евтино жилище обаче може да се ползва само при служба в армията поне 15 год. Това предвижда новата социална стратегия, с която Министерството на отбраната цели да привлече и задържи кадрови военнослужещи за нуждите на Българската армия, съобщи във Варна министър Николай Цонев. Той участва в ритуала по отбелязването на 129-годишнината на Военноморските сили, който се проведе вчера на морската гара в града. Новата социална стратегия и кадровият модел ще влязат в сила след приемане на Закона за отбраната, заяви Цонев. „Надявам се, че с новия нормативен акт всички военнослужещи и кандидати за кадрови военни да бъдат изненадани от добрите условия и заплащане, което ще предложим", каза още военният министър. Нищо не налага привеждане на бойния ни флот в по-висока степен на готовност. Така министърът отговори на въпрос дали е застрашена националната сигурност заради военния конфликт в Южна Осетия, която се намира от другата страна на Черно море. Конфликтът там трябва да се реши по мирен път, съобщи той позицията на българското правителство. 

Ток уби бивш депутат от СДС и съпругата му, разказва Дневен Труд.

Бившият депутат от СДС Пламен Пейков от Стражица и жена му Дарина вчера са били убити на място от токов удар. Трагедията се разиграла около 9 ч в апартамента им на ул. “П. Р. Славейков”. В събота вечерта семейството се върнало от море. В злополучната сутрин 41-годишният ексдепутат от 38-ото народно събрание влязал да се къпе. След броени минути жена му чула силен вик и му се притекла на помощ в банята. Дарина го хванала за ръцете, за да го измъкне от помещението, но мигом била покосена от електричеството. През това време вратата на банята се затръшнала и двамата останали от вътрешната страна. Това спасило 11-годишния им син Иван, който също се затичал към помещението, но не успял да влезе. Съсед чул писъците на детето и разбил входната врата. Когато пристигнала линейката, вече било късно. Пейков и съпругата му били мъртви. 

Съдът взе имотите на вдовицата на Самоковеца, четем в Монитор.

Вдовицата на Константин Димитров-Самоковеца Ангелина и синът им Константин окончателно загубиха в полза на държавата недвижими имоти и пари. Това става след като Върховният касационен съд отказа да допусне за разглеждане жалбата на Димитрови срещу решението на Софийския апелативен съд /САС/. В края на март тази година Софийският апелативен съд конфискува почти целия мезонет на Димитрови в столицата с площ от 227 кв.м, офис от 73 кв.м, гараж, мазе и земя в местността Зоопарка в София. Димитрови бяха осъдени още да платят близо 83 500 лв. заради вила в Боровец. Тя трябваше да бъде също конфискувана в полза на държавата, но се оказа че имотът е продаден преди делото да приключи. Освен това Димитрови трябва да платят и близо 35 000 лв. заради джип "Тойота", който също е продаден преди завеждането на иска. Апелативните съдии отказаха да признаят и твърдението на адвокатите на Димитрови, че покойният Георги Илиев подарил през 96-та година на сватбата им 25 хил. германски марки. Според магистратите не може да бъде признато и че приходите от картофи, които само през 1997 г. са 550 000 лв. са законни, тъй като тогава Ангелина и покойният є съпруг Константин не са били регистрирани като земеделски производители.

Морето аха да погълне 40, твърди 24 часа.

Морето край Слънчев бряг побесня и едва не погълна 40 чужденци в различни инциденти през почивните дни. Сред спасените имало и 15 деца. Пияни ирландци за малко да се удавят на плажа, след като мощна вълна ги повлече навътре в морето. Само бързата намеса на спасителите успяла да предотврати трагедия. Групата наброявала 10-ина души. Инцидентът станал в събота следобед при червен флаг и 4 бала вълнение. "Не беше мъртво вълнение, а обратно течение, което придърпва силно навътре. Чужденците се оказаха точно на най-опасното място - прибоя на вълната. Беше голямо търчане - докато тръгнем да вадим едните туристи, влизат други", разказа шефът на водноспасителната служба на плажа Димитър Колев. Заради нетрезвото си състояние ирландците едва успявали да се вдигнат на крака. В следващия миг морето ги повличало безпомощни навътре. Бяха пияни, до бинокъла на единия ирландец открихме бутилка "Пина колада", твърдят спасители. Въпреки че вчера морето се успокои, на много места по южното крайбрежие сложиха червени флагове заради мъртвото вълнение, скрито под гладката водна повърхност. "При нас вече отмина, но оставихме флага жълт заради многото подводни ями по пясъка", обясни шефът на спасителите на бургаския плаж Николай Иванов. До инциденти не се стигнало, тъй като плажуващите в Бургас се показали дисциплинирани за разлика от чужденците в Слънчев бряг и спазвали флаговата сигнализация. През август морето е най-опасно и взема най-много жертви, предупреждават спасителите. 

28 дни ваканция през новата учебна година, разписва в аванс Дневен Труд.

През новата учебна 2008-2009 година учениците ще имат общо 28 дни ваканция, гласи разпореждане на просветния министър Даниел Вълчев. По традиция първият учебен ден ще е на 15 септември, което се пада в понеделник. Първата “отпуска” за малчуганите ще е от 6 до 11 ноември. Коледната почивка е 12 дни и е от 24 декември до 4 януари догодина. Родителите още отсега ще могат да си планират отпуските по време на празниците в края на годината, обясниха от министерството. Първият срок ще приключи на 28 януари, а веднага след това ще има 4 дни ваканция - тя е от 29 януари до 1 февруари. Пролетната почивка за всички ученици е от 1 до 12 април. През това време ще са и ускорените кандидатстудентски курсове на висшите училища. По традиция учениците няма да са в класните стаи в Деня на народните будители - 1 ноември и за Деня на славянската писменост - на 24 и 25 май. През миналата учебна година ваканциите на повечето ученици бяха сериозно орязани заради преподавателската стачка през есента на 2007 г. 

Излизат богатства от гробове до колесницата, установява Дума.

Истински антични богатства вади екипът на археоложката Даниела Агре от събота, когато започна да разкрива един от гробовете в могилата до откритата миналата седмица колесница на тракийски аристократ при с. Борисово в Елховско. В стъпало от двете страни над самия гроб са намерени седем големи бронзови съда, сред които една изящна амфора с масивни дръжки, както и сребърна диадема с позлата и отпечатани на нея кръгли медальони с глави може би на императори. Подобно бижу досега не е откривано в света. Това е един от най-богатите гробове от римско време, разкривани досега, съобщи вчера за ДУМА Даниела Агре. При това той е най-малкият от гробовете в могилата, като изключим бебешкото погребение, намерено миналата седмица. Находките са открити на първото стъпало в двустъпална яма, в която е гробът. Очевидно той принадлежи на представител, може би жена, на фамилията на аристократа, комуто принадлежи и колесницата. Сред бронзовите съдове има ойнохое (гърне с гърло), котел, голяма амфора и две патери (тенджери с дръжка, служили за възлияния). Подобна патера археоложката от НАИМ-БАН окри и миналата година сред предметите от антично погребение, разкрито при съседното село Стройно. Реставратори от НАИМ-БАН са започнали веднага на място реставрирането на диадемата, работата по нея ще продължи от днес в самия институт в София. Керамични лакримарии (съдчета за благовонни масла) и съдове бяха намерени вчера в гробната яма. Самият гроб е дълбоко в двустъпалната яма, археолозите още не бяха стигнали до него.  

Frognews.bg


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама