ПОЛИТИКА


Политолог пред Фрог: ББЦ е идентична с ДПС, парите я държат

5 7003 24.07.2014
Политолог пред Фрог: ББЦ е идентична с ДПС, парите я държат

„България без цензура” е създадена с много ресурс, с определена цел. Това беше политическа формация, която да бъде паралелен алтернативен проект на тези, които движат ДПС. Ако погледнете европейските избори ще видите, че в онези секции, в които ДПС се представя добре, се представя по същия начин и „България за цензура”, коментира пред Фрог нюз политологът Страхил Делийски.


 

Електоралните криви на двете партии са идентични. В момента, в който тази корпоративна структура има проблеми, нормално е и партията, от която беше създадена, да има проблеми. За толкова малко време партията успя да постигне впечатляващи резултати, но това не е партия, която да има трайни политически и идеологически идентичности в обществото. В момента, в който свършат парите, и лоялността ще приключи, категоричен политологът.      

 

На въпрос дали управителят на БНБ се кани да влиза в политиката. Делийски отговори така: Публична тайна е, че той е покровителстван от ДПС. Ако Искров има идея да влиза в политиката, то влизането му няма да е летящо. Проблемът не е в личността, проблемът е на системно равнище. Няма ясна публична заявка кой, как и с кого работи в политиката. Виждаме как през такива фигури като него определени партии стават инструмент за търговия на назначения. И в момента, в който се наруши балансът на силите, някой изгаря.

 

Това непублично влияние на партиите върху институциите чрез назначаване на личности връзва партиите и създава една матрица от взаимни услуги. Случаят с БНБ е такъв, ръководството му става залог в една такава политическа сделка.

 

Няма институционен механизъм, който да регулира този процес. Ще го наблюдаваме и занапред, такъв е характерът на българския политически живот. Проблемът е когато липсва институционалната политика. Ако ние не успеем да създадем институционален политически процес, който да компенсира влиянието на тези непублични неформални взаимодействия, няма как да имаме  демокрация, предупреждава Делийски. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама