НОВИНИ


М.Кунева си го върна тъпкано на ДСБ за евроизборите по БНР

27 8367 27.07.2014
М.Кунева си го върна тъпкано на ДСБ за евроизборите по БНР

Нямаме решение на Реформаторския блок в посока на ГЕРБ. В „Движение България на гражданите“ въпросът за коалиционни партньори ще се решава през вътрешно-партиен референдум, както стана в Германия, но подчертавам, че това ще бъде след изборите при едно добро представяне на РБ. Това каза в ефира на БНР днес Меглена Кунева – лидер на „Движение България на гражданите“ от Реформаторския блок.



Тя подчерта, че за нея е изключително важно колко открито и на светло са взаимоотношенията между партиите и предупреди, че ще е много последователна в публичното оповестяване на всякакви разговори. Не е въпросът да се сглоби едно мнозинство, а какво ще постигне то за България, подчерта още Кунева.

Кунева каза, че за РБ търсене на мнозинство и разговори с политически партии са възможни само в името на две решаващи за България реформи – съдебна и независимост на регулаторите. Първо държим на съдебна реформа, защото не може без здрава съдебна система да има каквато и да е основа на справедливост, сигурност за бизнеса, наказания за икономическите играчи, които имат сериозен политически гръб. Втората важна за РБ реформа е независимостта на регулаторните органи – комисиите за конкуренция  и потребители, ДКЕВР, БНБ. Те трябва да спрат да бъдат превръщани в политически органи. Не може правителствата да командват цените на тока и на мобилните оператори, коментира Кунева.

На въпрос за предложението на Борисов за предизборно споразумение на реформаторите с ГЕРБ, Кунева каза, че и ГЕРБ, и РБ са обявили, че ще се явяват самостоятелно на избори, което изключва предизборна коалиция. Вероятно е имал предвид друго – че  е възможно сътрудничество под някаква форма. Но за целта пък трябва висок резултат на Реформаторския блок на изборите, след което - ясни приоритети и кръга на действия, които могат да се предприемат в посока на съдебна реформа, промени в регулаторите и т.н., добави Кунева.

На въпрос за поставени условия от страна на РБ за персонални промени в ГЕРБ, Кунева отговори, че не е привърженик на подхода да се кадрува в друга партия и че това е особена стъпка.

Тя повтори позицията на РБ, различна от тази на ГЕРБ, че РБ е против влизането на МВФ в България, защото няма условия и необходимост от това, но пък служебното правителство веднага трябва да се заеме с процедурата по влизане в механизма на Европейския банков надзор и чакалнята на еврозоната. Участието ни в Европейският банков съюз ще подготви влизането на страна в еврото и ще осигури редица крайно необходими реформи – в банковата система, прокуратурата, съдебна реформа, на регулаторите, подчерта Кунева.

За актуализацията на бюджета тя каза, че реформаторите са против, защото обществото не е получило точна информация защо да се актуализира бюджетът – заради проблеми в приходната част, защото не могат да се обслужват здравната и пенсионната система ли или просто за да се запушат „дупки“ в бюджета, като добави, че парламентарните партии искат да се справят със ситуацията по познатия неработещ начин - като наливат още пари в продънени системи.

На въпрос за колаборирането на ГЕРБ с ДПС Кунева отговори, че хората се дразнят не на това, че двете партии се разбират, а че не е ясно защо точно и на каква принципна основа е сближаването им, като добави, че част от това разбирателство се оказва и смяната на шефа на БНБ.

 Нямам чувството, че г-н Костов се е отказал от политиката. Нека признаем това, което е направил като министър-председател за стабилността на страната, но ако иска да остане в ДСБ и да бъде лидер, нека  го заяви. Ако иска да се занимава с бизнес и да е консултант, нека го обяви, добави Кунева. Тя каза, че търпи много критики от структурите на ДБГ за тази ситуация и хората са прави да не приемат двойни стандарти. На г-н Кънев като говорител на Реформаторския блок никак не му е лесно. Трябва повече решителност и категоричност като кажеш нещо, да си държиш на думата, обясни Кунева и даде пример с предишния президент на Германия, подал оставка заради самолетен полет с бизнес-приятели и заради ползван кредит с по-добри условия от на другите хора. Всичко това Кунева изрече по повод парите на ДСБ, които били в КТБ. За нея това било въпрос на морал, но не обели и дума морално ли е да получаваш огромни пари от френска банка, да си член на ръководното й тяло, а същата бака да е свързана с дейностти на АЕЦ - Козлодуй и други енергийни проекти.

Затова ние искаме реакция, категорична бе тя – това е нормалното: когато казваш, че харесваш Германия да не харесваш само футбола й, но и да прилагаш стандартите за поведение на политиците. Дори не е нужно да го искаме, самите млади лидери на ДСБ – и Радан, и Петър Москов, ще го разберат и ще го направят. Надявам се нещата да се изяснят, защото не може да се отмине този въпрос с мълчание, каза още Кунева. Тя подчерта също, че в РБ е като във всеки един съюз – точно сега имаме повече нужда от подкрепа един към друг, от повече решителност, стягане на войската и непоколебим дух – така се влиза в кампания, категорична бе тя.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама