МИНАЛО


1000 години от битката при Ключ на цар Самуил

3 9044 29.07.2014
1000 години от битката при Ключ на цар Самуил

На 29 юли 1014 г. е решителното сражение между българските воини на цар Самуил и византийската войска, предвождана от император Василий ІІ. Българите са нападнати в тил от отряда на Никифор Ксифий и губят битката.



Цар Самуил успява да се спаси, но във византийски плен попадат според различните исторически източници между 14 000 и 15 000 български воини. По заповед на византийския император пленените български воини са ослепени, като на всеки 100 е оставен по един с едно око.

Когато вижда злодеянието, цар Самуил не издържа и скоро умира.

Управлението на цар Самуил е белязано от титаничния сблъсък между България и Византия, а битката при Ключ е неговата кулминация, каза за БГНЕС професорът медиавист дин Лиляна Симеонова.

Първото българско царство съществува още четири години след смъртта на цар Самуил – до 1018 година, управлявано от наследниците му Гаврил Радомир и Иван Владислав, след което влиза в границите на Византийската империя до въстанието на Асен и Петър през 1185 година.

По повод годишнината, Гражданско сдружение "Епископ Йосип Щросмайер", Съюз на военноинвалидите и военнопострадалите и други граждански и военнопатриотични организации ще почетат паметта и героизма на воините на цар Самуил с полагане на венци и цветя на паметника на Незнайния воин, а след това цветя ще бъдат положени и пред скулптурната група на ослепените воини, която се намира срещу паметника на Незнайния воин. Церемонията ще се проведе от 11.00 часа.

На 6 октомври 2014 г. България ще отбележи 1000 години от гибелта на цар Самуил. По този повод сдружение „Азбукари” предлага Благоевград да смени името си на "Цар Самуил".
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама