От 1 август българските производители на пилешко месо могат да добавят неограничено количество вода в стоката си, пише „Труд”, като се позовава на поправки в Наредбата за окачествяване на пилешко месо, обнародвана в „Държавен вестник”.До сега разрешеният праг беше 4.3% вода в пилешкото в зависимост от вида на охлаждане на месото.
Кабинетът „Орешарски” свали ограничението заради намеса на Брюксел, тъй като подобни изисквания не били налице в нито една друга държава-членка.
Мярката бе дело на предишните управляващи, но важеше само за родните птицепроизводители, докато вносните пилета от Полша и Германия не спазваха това и бяха по- евтини от българските с левче на килограм.
Забраната вече падна за търговски вериги, ресторанти и заведения за бързо хранене, потвърдиха от Асоциацията на месопроизводителите. Годишно в страната се произвеждат 100 000 тона пилешко месо1 като според Асоциация на производителите водата стига до 20%.
Така нашенецът плаща 20 000 тона вода на цената на пилешкото – около 5 лева, мислейки си, че купува месо.