НАРОДЕН ГЛАС


Пилешкото ни пак е с вода

11 6001 05.08.2014
Пилешкото ни пак е с вода

От 1 август българските производители на пилешко месо могат да добавят неограничено количество вода в стоката си, пише „Труд”, като се позовава на поправки в Наредбата за окачествяване на пилешко месо, обнародвана в „Държавен вестник”.До сега разрешеният праг беше 4.3% вода в пилешкото в зависимост от вида на охлаждане на месото.



Кабинетът „Орешарски” свали ограничението заради намеса на Брюксел, тъй като подобни изисквания не били налице в нито една друга държава-членка.

Мярката бе дело на предишните управляващи, но важеше само за родните птицепроизводители, докато вносните пилета от Полша и Германия не спазваха това и бяха по- евтини от българските с левче на килограм.

Забраната вече падна за търговски вериги, ресторанти и заведения за бързо хранене, потвърдиха от Асоциацията на месопроизводителите. Годишно в страната се произвеждат 100 000 тона пилешко месо1 като според Асоциация на производителите водата стига до 20%.

Така нашенецът плаща 20 000 тона вода на цената на пилешкото – около 5 лева, мислейки си, че купува месо.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама