ПРЕСАТА ДНЕС


Пресата на 14 август

0 4180 13.08.2008
Пресата на 14 август

Вестниците пишат за балканския млечен фронт срещу Брюксел; за убитите босове с реални фирми в регистрите; за връщането на червения вятър и за новата болест, убиваща мерака за секс.


 

Изнасят жито с вагони, много е, твърди 24 часа.

Тазгодишната богата и качествена реколта на зърно създава проблем - трудно ще бъде изнесено количеството от няколко милиона тона само по море. Това каза вчера зам.-министърът на земеделието Димитър Пейчев. Ведомството ще търси начин експортът да се осъществи и с жп транспорт. Пейчев изтъкна, че българското зърно е подходящо за хлебопроизводство. Той очаква до края на месеца Държавният резерв да изкупи 150 000 тона, с което пазарът да се раздвижи. При глад за зърно в световен мащаб нашите производители ще имат добри печалби, нека не бързат с продажбите, посъветва ги зам.-министърът.  

Полицията предупреждава: Нова измама! сметката, докато продаваш имот, цитира 24 часа.

Мошеници преснимат документ по сделката, правят фалшива лична карта. Мошеници опразват банкови сметки на хора, продали скъпи имоти. Това е нова измама, която се прилага вече от 3 месеца в София, предупреди полицията. Най-често по време на сделката аферистите се сдобиват с документи по продажбата, от които вадят данни за продавача. После благодарение на тях вадят фалшива лична карта - с имената и ЕГН-то на жертвата, но със снимка на един от измамниците. 

От септември военните пускат на пазара 243 имота, отбелязва Дневник.

От септември военното министерство започва да продава 243 имота. Това съобщи в сряда министър Николай Цонев при представянето на новата политика на отбранителното ведомство за собствеността, от която вече не се нуждае. Министърът призова медиите да следят за прозрачността на бъдещите сделки. През есента на пазара ще излязат терени, сгради, магазини, складове, клубове из цялата страна, включително в София, Пловдив, Врана, Бургас и в курорти. Според брокери на недвижими имоти най-успешно ще се продадат терените със складове около големите градове, тъй като има недостиг на логистични площи. Малките обекти ще са тези, които първи ще се купят, смятат в бранша. Експертите не искат да прогнозират цени на сделките, защото не разполагат с достатъчно информация. Имотите, които ще бъдат обявени за продажба, са част от 713-те, които министерството е сложило в графата "с отпаднала необходимост". Общата площ е близо 13 хил. дка, върху които има над 11 хил. сгради в не особено добро състояние, обобщи съветникът на министъра по политиката на прозрачност и ефективност Калин Томов. Близо до населени места са около 1000 дка. Местоположението на терените ще влияе върху решенията на министерството какво да направи с тях. Някои ще бъдат продадени, за други ще бъде учредено право на строеж, като министерството ще запази собствеността върху земята, а върху трети ще строи самото ведомство.

Балкански млечен фронт срещу Брюксел, оповестява Новинар.

Румънските млекари ще блокират границата си с Унгария, за да спрат всякакъв внос на млечни продукти от Европейския съюз. Българските им колеги обмислят дали да не направят същото, но като затворят границата с Гърция. Това се разбра вчера на протеста на българските животновъди пред земеделското министерство. Недоволството им беше подкрепено от румънските им колеги. Те също искат от правителството си да поеме 50 процента от цената на горивата, използвани за селскостопански нужди. Румънците настояват да им бъдат увеличени и субсидиите за мляко от 8,5 на 12 евроцента, обясни председателят на синдиката за защита на млекопроизводителите в Румъния Костел Караш. За по-големи помощи настояват и българските фермери. Те искат държавата да им отпуска по 20 стотинки за всеки литър мляко, което прави прави общо 60 млн. лв. Вчерашният протест пред земеделското ведомство премина под звуците на кабагайди, а звездната народна певица Валя Балканска подкрепи фермерите с няколко родопски песни. Столичният кмет Бойко Борисов даде разрешение за провеждане на протеста до края на седмицата. Лидерът на млекарите Адриан Цаконски обаче обяви пред "Новинар", че стопаните нямат пари да използват дадената им от Борисов възможност. По думите му, ако до сряда исканията на фермерите не бъдат изпълнени, не им се преведат 60-те млн. лв. и не бъде намалено ДДС-то върху храните с 50 процента, се качват на връх Шипка и "започват боеве". 

Външната търговия на минус с 8,4 млрд. лв., тревожи се Дневен Труд.

Точно 8,386 млрд. лева е дупката във външната търговия на България за първото полугодие на т. г., обяви Националният статистически институт (НСИ) вчера. Най-лоши са данните за юни, когато само за месец вносът на стоки от чужбина е превишил с 1,787 млрд. лева износа. 

Убити босове с реални фирми в регистрите, известява Монитор.

Имената на популярни подземни босове, които вече не са сред живите, продължават да фигурират в търговските регистри, установи проверка на "Монитор". Излиза, че можеш да имаш бизнес и на оня свят, стига някога да си регистрирал дружество в България. Според данните от фирмените регистри, публикувани на сайта на ДАКСИ, начело на действащи дружества, някои от които дори са преминали наскоро необходимата пререгистрация, стоят хора като Васил Илиев, Георги Илиев, Антон Милтенов-Клюна, Иво Карамански, Косьо Самоковеца, Иван Тодоров- Доктора, Поли Пантев, Димата-Руснака и Бай Миле. Всички те са покойници, но независимо от това продължават да имат свой бизнес, ако съдим от официалната фирмена информация в държавата. Недопустимо е имената на покойниците да продължават да фигурират в базата данни на ведомствата. Правосъдното министерство, агенцията по вписванията и другите компетентни органи трябва да вземат мерки. Регистрирана фирма не може да бъде на името на мъртъв човек. Ако се държи стара информация, това е проблем", коментира пред "Монитор" говорителят на Комисията за защита на личните данни Борислав Борисов. Той не изключва риска от злоупотреби с публичните лични данни на покойниците, които няма как да се самозащитят. Тази възможност не отрекоха и от ДАКСИ. Оттам обясниха, че въпросните лица фигурират в така наречения "правен мир".

Волен направи засада на Сергей, установява Сандарт.

Волен Сидеров устрои засада на премиера Сергей Станишев. Лидерът на "Атака" и най-близките му хора причакаха министър-председателя и МВР шефа Михаил Миков пред столичното Трето РПУ. Станишев и полицейският шеф посетиха участъка, за да видят лично при какви условия работят униформените. На излизане обаче двамата бяха обградени от Волен и свитата му. Павел Шопов, Десислав Чуколов, Слави Бинев и Митко Димитров опънаха няколко плаката с надписи: "Станишев, ти ли нареди на мутрите в униформа да бият внука на Радой Ралин?" и "Миков, кога ще уволниш биячите от МВР?" Секунди след като премиерът и вътрешният министър излязоха от районното управление, депутатите от "Атака" ги нападнаха с въпроси за побоя над Димитър Стоянов. Волен Сидеров дори поиска на няколко пъти извинение от Михаил Миков за действията на униформените. Министърът обаче отсече, че няма да се извинява, но ще коментира случая, след като приключи проверката на прокуратурата по инцидента. "Ако наистина е имало полицейско насилие над евродепутата Димитър Стоянов, то ще има наказани", увери Миков. "Сидеров очевидно иска да влезе в медиите, което е и основната дейност на партия "Атака", категоричен бе премиерът.  

До 20 000 лв. глоба за майтапи на тел. 112.

Глоба до 20 000 лева за фалшиви сигнали на спешния телефон 112 предвижда проектозаконът за Националната система за спешни повиквания с единен европейски номер, съобщиха вчера от правителствената пресслужба. Те припомниха, че на последното си заседание кабинетът одобри проекта. Телефон 112 ще се набира безплатно от всеки телефонен апарат, включително и от обществените телефони.Използването на телефон 112 не по предназначение, както и за предаване на неверни и заблуждаващи съобщения и сигнали за помощ, ще се наказва с глоба от 2000 до 5000 лв. Когато при фалшив сигнал се стигне до мобилизиране на ресурси на службите за спешно реагиране, глобата е от 10 000 до 20 000 лв., ако не подлежи на по-тежко наказание, както и обезщетение за причинените на службата вреди. При повторни нарушения санкциите се удвояват.Другите национални телефонни номера за спешни повиквания - 150, 160 и 166, ще могат да се ползват паралелно със 112. Година след влизането на закона в сила правителството трябва да вземе решение за пренасочването им към единния европейски номер.Входящите и изходящите повиквания в центровете 112 ще се записват автоматично в електронен регистър на спешните повиквания и ще се съхраняват три години.

Връща се червеният вятър, предупреждава Дневен Труд.

Никога досега не сме имали толкова много случаи на болестта червен вятър. Заразата се завърна със страшна сила - 30% от пациентите ни са с тази диагноза, съобщи вчера проф. Николай Цанков, началник на Клиниката по кожни болести на Медицинския университет в София и национален консултант по кожни болести. Никога досега не е имало толкова пациенти с червен вятър, добави и националният консултант по кожни болести проф. Николай Цанков, който е и шеф на кожната клиника на Медицинския университет в София. Той добави, че 30 % от пациентите му са точно с тази диагноза и че допреди 5 г. лекарите са регистрирали по няколко случая годишно.

Нова болест убива мерака за секс, тръби Монитор.

Нова болест плъзна в България от три-четири години, до момента не є се отдаваше голямо значение, но тя е не по-малко опасна от всяка друга. Това съобщи за "Монитор" доц. Донка Байкова - водещ в страната ни диетолог, зам.- председатал на научното дружество по хранене и диететика и преподавател в Медицинския университет в София. Заболяването може да доведе мъжете до импотентност, да спре цикъла при жените, докарва тежки анемии и остеопороза, предупреди лекарката. То се нарича орторексия, тръгва от манията за здравословно хранене и от него заболяват най-вече образованите хора и жителите в градовете, до които по-лесно стига всякаква информация, разясни доц. Байкова. Болестта е вид психическо разстройство, което, ако не се лекува навреме, може да доведе до тежки увреждания на целия организъм, потвърди и д-р Лили Грудева, специалист по диететика в болница "Св. Марина" във Варна. След потресаващите данни за затлъстяване на нацията част от българите се хвърлят в друга патологична мания - издигат в култ натуралните храни и стриктно спазват забраните да не се ядат червени меса, да се избягват продукти с консерванти и какво ли още не. В Средна Европа това заболяване коси също образованите слоеве от населението, но е познато още от преди 15 години, посочи д-р Грудева. 

БАТЕ взе главата на Вуцов, тълкува Стандарт.

Заводският тим на БАТЕ Борисов изяде главата на Велислав Вуцов. Треньорът на "сините" хвърли оставка, след като Левски загуби 0:1 на "Герена" от беларусите. Тя бе приета веднага от клубния шеф Тодор Батков, който повери тима на досегашния помощник Емил Велев. Голът на Ржевский попари 23 000 фенове и доближи БАТЕ до Шампионската лига и 6,6 милиона евро. Реваншът за влизане в групите е след 13 дни в Беларус. Страхотен гаф направи Георги Иванов, който отново изпусна дузпа. Капитанът погази решението на треньорския щаб от бялата точка да бие Николай Димитров - Хичо. Вратарят на гостите Веремко извади невероятни положения на Георги Христов, Хичо, Миро Иванов, а бомби на Жеан Карлос и Тасевски облизаха гредите. 

Frognews.bg


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама