НОВИНИ


Порожанов скастри Чобанов при смяна на караула

8 5391 06.08.2014
Порожанов скастри Чобанов при смяна на караула
министър Румен Порожанов Булфото

Новият шеф на министерство на финансите Румен Порожанов „скастри" досегашния си колега Петър Чобанов при смяната на караула. Той го смъмри за това, че вчера финансовото министерство е решило да отпусне 166 млн. лв. за ОП „Околна среда", по която се строят предимно пречиствателни станции в различни общини.


 

Порожанов  посочи, че тези суми е трябвало да бъдат платени много по-рано или да бъдат оставени за служебния кабинет, който да прецени точният им размер. По думите му тези средства също ще се отразят в повишаване на дефицита, който по предварителни данни в края на юли е 1.1 млрд. лв.

 

Най-вероятно тази година ще приключи с бюджетен дефицит, предрече новият министър. Причините за това се коренят най-вече в спрените европейски програми, както и заради по-ниския от предвидения икономически ръст, който ограничава приходите в хазната, обясни той. След това уточни, че към края на юли неизпълнението на приходната част в бюджета е от около 650-850 млн. лева. От друга страна, спрените европейски средства трябва да бъдат компенсирани с пари от държавния бюджет, така че с тях да бъде разплатено на строителите и изпълнителите по програмите „Регионално развитие" и „Околна среда".

 

Порожанов увери, че държавата ще изпълни финансовите си ангажименти към изпълнителите и по двете програми, за да не се стига до закриване на фирми и увеличаване на безработицата.  Новият финансов министър заяви, че екипът му ще изготви проект за актуализация на бюджета, която ще бъде внесена още в първите дни от работата на следващото Народно събрание. Съобщи още, че първо ще се запознае с работата на шефовете на НАП и Агенция „Митници” и тогава ще реши дали да ги сменя.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама