НОВИНИ


Напук на министър Щонов "Южен поток" вдигна капитала си

40 5971 19.08.2014
Напук на министър Щонов "Южен поток" вдигна капитала си

Напук на забрана, издадена от служебния министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов, газовото дружество "Южен поток България" вдигна капитала си 25 пъти - от 15,588 млн. лв. на 397,606 млн. лв. Скандалното увеличение е вписано в Търговския регистър в 14,36 ч. вчера.



То е направено по силата на решение на бившия ресорен министър Драгомир Стойнев от 11 декември 2013 г., което не е било изпълнено през последните осем месеца. И преди, и сега държавният Български енергиен холдинг (БЕХ) и "Газпром" притежават 50% от капитала на "Южен поток България", съобщава в. "Преса".

По-късно вчера пресслужбата на икономическото ведомство обяви, че министър Щонов е възложил на БЕХ да преустанови всички действия по газопровода "Южен поток", докато проектът не отговори на всички изисквания на Европейската комисия. С писмо от 7 август служебният министър е уведомил БЕХ да бъде прекратено възлагането на всички тръжни процедури, както и сключването на договори по проекта "Южен поток".

След заседание на 11 август 2014 г. холдингът е взел решение да не участва в увеличаването на капитала на проектната компания "Южен поток България" АД, учредена през декември 2013 г. Ако руската страна плати този дял, "Газпром" ще придобие около 98% от смесеното дружество, а БЕХ ще остане с близо 2%. Министър Щонов е задължил холдинга да окаже пълно съдействие на ЕК по въпросите, свързани с наказателната процедура до привеждането на проекта в съответствие с европейското законодателство.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама