НОВИНИ


Враца на бунт срещу Министерството на отбраната

3 4796 19.08.2014
Враца на бунт срещу Министерството на отбраната

Решението на служебния министър на отбраната Велизар Шаламанов да замрази проекта за рестарт на механизирания батальон във Враца предизвика серия от протести в града. Първият от тях е от 18 часа тази вечер пред централната поща.



Основните мотиви за недоволството са, че за тази година има предвидени средства за рестарта на гарнизона. те са отпуснати от държавния бюджет и не може да се харчат за друго освен за благоустрояване на казармата и ремонт на инфрактруктурата. Армейснкият терен от 960 дка е собственост на МО. Той е безвъзмездно дарение от царица Йоанна. По утвърден план във Враца би трябвало да се подготвят кадри, които ще помагат на населението при бедствия като това в Мизия.

Поделението окончателно хлопна кепенци в началото на юли 2012 г., а година по-късно тогавашният военен министър Ангел Найденов съобщи, че то ще заработи като батальон с 250 офицери, сержанти и войници. Първите назначения на 35 души в щаба трябва да станат на 1 октомври т.г. Предвидено е като войскова единица батальонът да действа от 1 декември 2014 г.

Близо 180 военни от различни поделения в страната са подали молби за прехвърляне във Враца. Те и семействата им вече са освободили жилищата, ползвани до момента в други гарнизони, и са наели нови във Враца.МО ще плаща неустойки по прекратени договори с наети фирми, които в момента ремонтират базата.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама