ПРЕСАТА ДНЕС


Понеделнишката преса на 18 август

0 4098 17.08.2008
Понеделнишката преса на 18 август

Вестниците пишат за това, че царистите ще умуват за мястото си в коалицията; за каузата на Б. Борисов да извади Доган от властта; за рушенето на етажи от хотели; за скока на гражданската отговорност.


 

Царистите умуват за мястото си в коалицията наесен, съобщава Новинар.

НДСВ ще обсъжда оставането си в управляващата коалиция през есента. За това намекна Соломон Паси, който е член на националния и на политическия съвет на партията. Преди месец в политическото ни пространство се появи слух, че НДСВ ще напусне управлението. Мълвата обаче не бе потвърдена. Близки до партията източници обясниха тогава, че ръководството на партията ще обсъжда подобно решение в началото на есента.

Бойко Борисов: Да извадя Доган от власта е моята кауза като политик, цитира Дневен Труд.

“Не виждаме ресурс в правителството да промени тежката ситуация в страната. Премиерът Станишев се занимава само с мен и с ГЕРБ, а не вижда какво прави неговия началник – мандатоносителят Ахмед Доган по морето”, казва в интервю за “Труд” лидерът на ГЕРБ и кмет на София Бойко Борисов. Според него у нас никой не знае тази яхта, с която Доган се показва, негова ли е, с какви пари е купена, след като той не ходи в парламента, на негов приятел ли е или това са обръчите от фирми. “Нашите щабове до есинта ще се опитат да създадат нормални отношение на взаимодействие в опозицията. Ние имаме общ корен – ЕНП и общ противник – тройната коалиция”, казва Борисов. Според него стоенето му в политиката е само, за да извади ДПС от властта.

БТК и “Вивател” се сливат БТК и “Вивател” се сливат, известява Дневен Труд.

Това става ясно от решение на Комисията за регулиране на съобщенията от 4 август т.г. С него се дава разрешетие на БТК да придобие лиценцзите за предоставяне на мобилни услуги, издадени на “БТК Мобайл” (“Вивател”). Според специалисти в телекомуникационното законодателство решението на КРС е безпрецедентно, тъй като е в противоречие с всички европейски практики в тази област. Напоследък в Брюксел се говори само за разделяне на дейностите на бившите монополисти, докато управляваната от Веселин Божков комисия фактически разрешава сливане. БТК държи над 97 % от абонатите с фиксирани телефони у нас. Сега компанията ще може да осчетоводява и разходите за изграждане на GSM мрежата. Така БТК може да доказва високи цени за домашните телефони за сметка на евтини разговори по мобилен телефон.

Петър Димитров: Не приемам енергийния терор върху българите!, цитира 24 часа.

“Собствениците на енергоразпределителните дружества са готови да реинвестират печалбата. Тя обаче е изтискана от българските потребители, а не от ресурс, внесен от инвеститора”, заявява в интервю за “24 часа” министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров. Такава печалба се осигурява или с шоково увеличение на цени, с рязко съкращаване на персонал, с намаляване на разходи за обслужване абонатите, в това число и въвеждане на тримесечното отчитане на тока. “Вариантът на монополистите да диктуват ценовата политика, да подлагат на енергиен терор населението, изключвайки неправомерно тока и въвеждайки непосилни глоби за включване, е неприевлив”, казва министър Димитров. Според него времената на всеки колониализъм, в това число и енергиен, са отминали.

Ръцете на Кардам ще бъдат спасени, четем в 24 часа.

Ръцете на Кардам Търновски най-вероятно ще бъдат спасени. Поне на този етап може да бъде дадена такава оптимистична прогноза, съобщиха за “24 часа” от мадридската университетска клиника “12 октомври”. Най-големият син на Симеон Сакскобургготски се намира там от петък, когато претърпя тежка катастрофа край Мадрид заедно със съпругата си Мириам Унгрия. “Ръцете му са силно потрошени. Но те са обездвижени. Най-големият проблем остава черепно-мозъчната травма на Кардам. Той продължава да бъде държан в изкуствена кома и ще се намира в такова състояние поне още няколко дни. Но иначе състоянието му е стабилно”, казаха още от болницата.

Рушат етажи от хотели, за да спасят от събаряне имоти по морето, пише Стандарт.

Вижда се краят на незаконните хотели по морето. Шестетажните панелки и неугледните постройки към тях вече си отиват. Собствениците им сами почват да бутат етажите без документи. Паниката е обхванала инвеститорите, които са вдигнали сгради, по-големи от разрешеното. Така те се надяват да спасят имотите си. По закон дори при най-малката нередност строителният надзор събарян целия хотел. В същото време удари часът на евтиното море. Голямата конкуренция принуди курортите ударно да свалят цените в края на сезона. Навсякъде нощувката от 1 септември пада поне с 30 %. Така родните курорти се опитват да отговорят на прималивите оферти от Халкидики.

БНБ взе на мушка бакалиите за кредит, установява Стандарт.

БНБ взе на прицел т.нар. бакалии за кредит. Централният трезор затяга юздите на небанковите дружества, които дават лесни заеми. БНБ ще ги задължи да се регистрират с промяна в Закона за кредитните институции. Нова наредба пък ще изисква от фирмите да декларират произход на парите си, да оповестят акционерите и да назначат специалисти за мениджъри.

Потребителски кредит ще се връща предсрочно без глоба, информира Дневник.

Клиентите на банките ще погасяват предсрочно потребителските си заеми без наказателна такса, когато лихвата към кредита е плаваща. Това облекчение ще залегне в новия закон за потребителския кредит, който се подготвя в централната банка. Промените ще отразят европейската директива. Според нея банките ще могат да налагат такса за предсрочно погасяване само когато лихвеният процент на потребителския заем е фиксиран. На българския пазар в мо- мента почти всички лихви са плаващи, като обичайно включват базов процент плюс надбавка. Новите правила ще важат за заемите, сключени след влизането на закона в сила. Според сроковете в директивата страните- членки на ЕС, трябва да започнат да прилагат разпоредбите й най-късно през май 2010 г.

Не се надявайте! Хлябът няма да поевтинее, скършва надеждите Дума.

Не се очаква в скоро време да има промяна в цената на хляба. Това прогнозира вчера председателят на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България Димитър Людиев. Според него както от данните, които оповести Mинистерството на земеделието и храните, така и по информация от представители на бранша е ясно, че зърното е достатъчно и качеството му е добро. Според изпълнителния директор на Асоциацията на зърнопроизводителите Радослав Христов обаче Министерството на земеделието и храните умишлено завишава данните за добивите на зърно. По думите му, целта е да се настрои общественото мнение срещу производителите на зърно и техните очаквания за по-високи цени. Според министерството средният добив e 438 кг на декар, а по данните на асоциацията добивът е 390 кг на декар. 

Гражданската отговорност скача два пъти до края на годината, оповестява Пари.

Най-малко на два пъти ще скочи до края на годината задължителната полица Гражданска отговорност, показа проучване на в. Пари. Според застрахователите можем да очакваме повишение на цените от порядъка на още 20-30% към сегашните нива. Поскъпването не идва изненадващо. Още през миналата година хората от бранша алармираха, че компаниите от сектора са на червено и ако нещата се запазят така, ще последват фалити. От началото на годината станахме свидетели на няколко плавни увеличения от по 10%. Средната цена за най-ниския клас автомобили в момента се движи между 140 и 150 лв., за средния пък е около 180-190 лв. Очакванията на застрахователите са цените да достигнат до 180 лв. за най-ниския клас и 230 за средния.

Frognews.bg


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама