НОВИНИ


Кабинетът не знае, че БНБ печата спешно 60 млн. банкноти

13 5568 20.08.2014
Кабинетът не знае, че БНБ печата спешно 60 млн. банкноти

Не знам темата, обърнете се към БНБ. Това заяви Румен Порожанов, служебният министър на финансите на пресконференция в Министерски съвет, във връзка с обществена поръчка на БНБ за печатане на 60 млн. банкноти и дали тя има връзка с КТБ.



Не сме запознати с темата, каза и премиерът. Порожанов заяви, обаче, че няма връзка между отпечатването на банкнотите и увеличението на дефицита.

Той обяви, че Фондът за гарантиране на влоговете разполага с ресурс около 2 млрд. и 100 млн. лв., основно той е в парични средства и държавни ценни книжа, които са бързо ликвидни. По закон фондът се включва в хипотезата на отнет лиценз и изплащане на дължимите средства на гарантираните лица.

Порожанов обясни, че до момента при него не са искани официални срещи с представители на Оманския фонд, но е имало предходни срещи с Чобанов.

За изявление на Близнашки, че "смел фонд, регистриран във Виена е готов да подпомага КТБ", самият той каза, че до 10 дни фондът ще направи официално предложение. Това е лъч надежда, заяви той. Финансовият министър допълни, че това било предварително намерение, което трябва да бъде официализирано. Няма нищо конкретно, добави той.

Стана ясно, че премиерът Близнашки не е имал среща с Иван Искров до този момент, но щял да потърси диалог. БНБ е автономна институция, каза Близнашки.

Темата с поставянето под особен надзор на КТБ е обезпокоителна в рамките на отражението, което дава на цялата икономика и финансова система, коментира Порожанов и добави, че цялата отговорност по закон и оперативна дейност е в рамките на БНБ. Министерството на финансите като институция разглежда глобално какво би било отражението на едно или друго решение. Затова позицията ни е търсенето на решение с използването на пазарен инструментариум, така че по никакъв начин да не се ангажира публичен ресурс за спасяването на КТБ или за оздравителни мерки под каквато и да е форма. БНБ извършва съответните одити.

В рамките на закона те имат право да разглеждат всякакви предложения, свързани с оздравяване на банката. Интересът ни е одитът там да бъде направен максимално бързо, добави финансовият министър.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама