НОВИНИ


Чакаме Брюксел да реши за ваксините срещу „син език”

2 5120 21.08.2014
Чакаме Брюксел да реши за ваксините срещу „син език”

Чакаме ЕК да каже дали може да купим 500 000 ваксини срещу болестта „син език” по овцете. Окончателното решение ще стане ясно на 3 септември, съобщиха от кризисния щаб към МЗХ.


Ваксините ще струват на страната около 3 млн. лв., като половината от цената ще се поеме от Брюксел.

Предвижда се незаразените животни да бъдат ваксинирани през пролетния сезон, тъй като заразата се разпространява най-добре през лятото и е важно до следващия летен сезон оцелелият добитък да бъде защитен. Сега ще продължи дезинфекцията в районите, където има огнища. От днес пък на сайта на БАБХ е качен списък с всички препарати с превантивно или подобряващо състоянието действие, за да знаят животновъдите какво да закупят, за да повишат имунитета на своя добитък.

Зам.-министърът предупреди всеки закупил от тези препарати да запази фактура за покупката, тъй като част от парите ще бъдат поети от държавата. Важно е обаче да се знае, че ако получим разрешение за ваксинация, то загубите на продукция не спират до тук. Всяко животно с поставена ваксина не може да бъде изнасяно от страната като жива продукция в рамките на 6 месеца, като още половин година след изчистване на страната ни от заразара, износът ни ще бъде под карантина.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама