НОВИНИ


Осъдиха Шакира за плагиатство на песента "Loca"

3 6176 23.08.2014
Осъдиха Шакира за плагиатство на песента "Loca"

Шакира бе осъдена от американски съд да плати обезщетение на композитор от Доминиканската република за плагиатство на негова песен. Става дума за хита "Лока", който колумбийската звезда включи в албума си от 2010 година "Сале ел Сол".



Съд в Ню Йорк осъди Шакира за плагиатство. Според магистратите хитовата песен от 2010 г "Loca" е изплагиатствана от доминиканския композитор и певец Рамон Ариас Васкес, известен като Ариас. Делото продължи 11 дни.

Пред съда Ариас изтъкна, че е написал песента "Loca con su Tiguere" между 1996 и 1998 г и дори я изпя на едно от заседанията на съда. Песента била записана на касета, която също беше представена на съда.

Хитът след това бил използван от друг изпълнител – Едуард Едуин Белу Пу, известен и като Ел Ката. Той също си приписал авторството на песента. През 2007 г тя се превръща в хит в Доминиканската република. В албума на Шакира "Sale el Sol" бяха включени две версии от изпълненията на Ел Ката, в които той изпя някои от вокалите.

Компанията Mayimba Musiс, която държи правата за песните на Ариас, е внесла иск срещу няколко поделения на Sony през 2012 г за нарушаване на авторски права. Съдът прецени, че английската версия на "Loca", също в изпълнение на Шакира, не е нарушила авторските права на Ариас.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама