ПРЕСАТА ДНЕС


Пресата на 21 август

0 3863 20.08.2008
Пресата на 21 август

Вестниците пишат за шока на Горсовия благодетел; за "тъмното" в държавата до месец; за гръцките спекулации, че ги тровим, заради европари; за това, че минаваме от лекари на знахари.


 

Благодетелят на Горсови в шок: Комар с пари на детето си? Срам!, четем в Дневен Труд.

“Дори само 7 лева да е заложил на комар, докато хора събират пари за живота на детето му, това е срам!” така коментира пред “Труд” бизнесменът Петър Христов, дал досега повече от 100 хиляди лева за лечението на 18-годишната Мануела Горсова. Христов е в истински шок след излъчените кадри как Красимир Горсов пръска столевки на ротативки. Бизнесменът направил опит да говори с бащата на Мануела, но той му изключил телефона. Жена му Дияна е съсипана. Тя е в клиниката при дъщеря си в Израел. Другата седмица тя се връща в България, за да направи опит да отнеме настойничеството от Красимир, който е титуляр по благотоворителната сметка и никой освен него няма право на разпоредителни действия с нея.

Министър Миков уволни катаджия, работил по нов почин: Нямаш пари? Източи нафта!, разучил е 24 часа.

Драстични мерки срещу нарушителите по пътищата, предприема МВР, след като бе уволнен катаджия, накарал шофьор без пари да му източи 10 л нафта. Той спрял камион на магистрала “Тракия”. Водачът му бил изряден, но новаторът в униформа го принудил да си плати с нафта. Заради този случай и високата смъртност по шосетата от другата седмица патрулите за проверки по пътищата се удвояват. С всеки катаджия ще дежури и жандармерист, обяви вътрешният министър Михаил Миков в интервю за “24 часа”. МВР ще поиска още шофьорите без книжка да лежат по 20 –30 дни в ареста.

До месец държавата на тъмно, предупреждава Стандарт.

Стачка ще остави без ток държавата до месец. Техниците на енергото плашат с масови протести зариди предстоящи съкращения. Вдигаме се на бунт ако, ако ЧЕЗ, EVN и Е.ОN не се откажат от орязването на персонала, каза шефът на Федерацията на енергетиците към КНСБ инж. Божидар Митев. Стачката и липсата на специалисти може да доведе до сривове на електрическата мрежа. Ако хората излязат на улицата, при евентуални аварии няма да има кой да работи по отстраняването им. От 1 септември сред работниците в ЕРП започва допитване чрез подписка.

“Кремиковци” тръгва на вересия, пише Стандарт.

“Кремиковци” ще заработи отново с газ на вересия. Синдикът на комбината Анна Миленкова и представителят на Константин Жеваго – Виктор Демянюк, преговаряха в сряда с “Булгаргаз” за пускане на горивото. Хората на украинеца са готови да плащат текущите сметки, но не и натрупаните преди. Старите борчове са в размер на милиони левове. Само през юли т.г., когато комбинатът не работеше, са натрупани 7.5 млн. лв. В четвъртък се очаква отговорът на държавната газова компания дали ще пусне кранчето. Паралелно се водят разговори с НЕК и БДЖ за нормализиране на доставките на суровини и обслужване на плащанията. Съдебната сага с комбината се очаква да продължи, след като облигационерите и ръководството на “Кремиковци” са обжалвали датата, към която бе обявена неплатежоспособността – 31 дек. 2005 год .

Спирането на парите по САПАРД застрашава най-вече дребните хлебопроизводители, съобщава Пари.

Съществуването на над 20% от хлебопроизводителите и сладкарите в страната е застрашено от спирането на финансирането по програма САПАРАД, казва председателят на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в страната Димитър Людиев. Те вече са реализирали проекти с помощта на банкови кредити, които обезпечават с ипотеки. Планирали са възвращаемост на средствата от програмата, за да вложат в други инициативи, и спирането на парите по САПАРД е пагубно за тях.

НЗОК няма пари за нови болници, установява Дневник.

Около 35 нови лечебни заведения са поискали да сключат договор с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) от септември, съобщиха от институцията. Между тях са 9 частни болници и 27 клиники и отделения към вече съществуващи структури. Повечето са в София и Варна и са в областта на ортопедията и инвазивната кардиология, уточниха от пресцентъра на касата. Сред кандидатстващите е и болницата на бившия здравен министър Радослав Гайдарски във Видин. Според Закона за здравното осигуряване НЗОК е длъжна да сключи договор с всички болници и медицински центрове, стига те да имат акредитация от здравното министерство. Тази година обаче институцията обяви, че няма да работи с нови болници до септември. Ръководството на касата многократно обяснява, че трябва да се направят промени в законодателството, защото бюджетът е ограничен и не е възможно непрекъснато да се увеличават договорите.

Криза за лекари, минаваме на знахари, смята Монитор.

Шефовете на малки и големи болници в страната са в паника заради повсеместен дефицит на лекари по куп специалности и медицински сестри. Младите доктори не желаят да специализират половин дузина дялове на медицината. Причината е, че от тях не капят допълнително пари, нито човек може да си отвори частен кабинет. Няма желаещи за патоанатоми, педиатри, неонатолози, инфекционисти, специалисти по заразни болести и клинични лекари. Малък е интересът и към ендокринологията. Медицинските сестри масово изоставят професията си и бягат на гурбет в чужбина. На практика в болниците се мярка ограничен брой помощен персонал, колкото да се каже, че не е без хич. Голяма част от грижата за болните обаче е грижа на близките на самите болни. Само задължителното разпределение може да върне отново белите престилки в болниците и селските медпунктове, убедени са здравни синдикалисти. Ако държавата не вземе мерки, след десет години вместо лекари ще ни церят знахари, безпокоят се в Българския лекарски съюз. 

Фермерите разединени за протеста, твърди Дума.

Блокадата на прохода Шипка, която в четвъртък планират млекопроизводителите, доведе до разединение сред фермерите и сред техните браншови организации. Националната асоциация на млекопреработвателите няма да участва в протеста, при който се предвижда да бъде затворен до обяд прохода. Това каза шефът на асоциацията на млекопреработвателите Михаил Тачев, след като се срещна вчера с вътрешния министър Михаил Миков. Тачев заяви, че асоциацията се различава в мненията си с другите браншови организации как да бъдат решени проблемите. “Нито сме искали, нито сме търсили подкрепа от млекопреработвателите. Как може да очакваме подкрепа от нашите робовладелци”, контрира пък шефът на Националната асоциация на млекопроизводителите Андриан Цаконски.  

Гърци спекулират, че ги тровим, за да получат повече пари от ЕС, алармират еколози, цитира Новинар.

Водите на реките Места и Марица в българската си част са силно замърсени от промишлени отпадъци, а при проливен дъжд мръсните води заливат защитени територии в Северна Гърция. Това сочат резултатите от изследването на еколози от няколко гръцки университета, оповестени вчера от пресата в южната ни съседка. Реките в Северна Гърция били със завишени стойности на химикали, пестициди и отпадъци във водата. Според гръцките учени замърсените води на Места и Марица носели фосфор и азот в речните води на гръцка територия. Подобни сигнали за замърсявания от български реки се подават за четвърти път, коментира председателят на „Зелени патрули” Амадеус Кръстев. Той обаче беше категоричен, че това не отговаря на истината. „Гърците спекулират с цел да получат повече пари от ЕС за екология”, обясни Кръстев.

Frognews.bg


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама