ХРАНА И ВИНО


Лютеницата и зимнината по-скъпи с 10-15%

3 6167 05.09.2014
Лютеницата и зимнината по-скъпи с 10-15%

Консервите тази есен ще са по-скъпи с 10-15%, прогнозираха производители. Честите дъждове подпалиха болести в градините и реколтата е по-слаба от миналогодишната, пише "Преса". През 2013 г. у нас са произведени около 150 хил. тона домати, а през тази ще бъдат набрани около 75 хил. тона, затова цените вървят нагоре.



Доматите например на едро се изкупуват по 45-50 ст. за кг, а миналата година бяха 25 ст. В същото време качеството е по-лошо - върху плодовете има язви и петна, които трябва да бъдат почистени. Това е загуба на материал, което допълнително оскъпява крайния продукт.Цената на родната капия също е висока - 0,90-1 лв. за килограм, и ако не падне, печените чушки в буркан ще бъдат по-скъпи от ланските. Надеждата на производителите обаче е да има малко намаление, а и след 20 септември се очаква да започне внос на по-евтина стока от Македония. По-скъпи ще бъдат и сладката, защото годината беше лоша за черешите и вишните, а кайсиите свършиха бързо. Бурканче сладко от череши от 314 грама ще струва 3,30 лв. при 3 лв. от миналогодишната реколта.

Консервните ни фабрики работят с пълна пара, сега са на вълна лютеница. С всяка изминала година качеството се подобрява, разказва Павлина Параскова, директор на Института за изследване и развитие на храните в Пловдив. Тя твърди, че фирмите вече си доставят по-качествено доматено пюре от Китай. Предприятията внасят около 65% от тази суровина.

Най-сериозният проблем на консервните фабрики е недостигът на работна ръка, обясни Антоанета Божинова, изпълнителен директор на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци. Въпреки голямата безработица няма желаещи да се трудят. Заплатите са 600-700 лв., но достигат до 1000-1200 лв. И въпросът не опирал толкова до размера на възнаграждението, просто във фабриките трябва да се изпълнява норма.

У нас работят около 80 преработвателни предприятия, част от тях са големи консервни фабрики, други са малки цехове, някои от тях само сушат гъби и билки. От три-четири години се забелязва увеличение на производителите на зеленчуци, а безспорно. Има фирми, които работят основно за вътрешния пазар, но други изнасят 99% от продукцията си. Най-много продаваме в европейските страни, следват Щатите. Напоследък са интересни далекоизточните пазари, там върви много качествена и специфична продукция. В Китай много харесват нашата лютеница и сосовете. В Япония вече продават три-четири наши фирми, а една от тях е пробила със сладко от рози. В Страната на изгряващото слънце са луди по розовата вода, киселото мляко с рози и т.н. По-скъпа ще бъде и домашната зимнина. Въпреки това много хора отделят от ценното си време за приготвянето й. Причината е, че тя има едно безспорно предимство. Лютеницата е от червени чушки и домати, а не от тиква, киселите краставички не съдържат консерванти, а в бурканите с домати не се слагат гнили плодове.

Любителите на домашното имат и друго оправдание за своите кулинарни усилия. Те искат да избягат от анонимните продукти в хипермаркетите, които са минали през стотици ръце, докато стигнат до трапезата ни.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама