ПРЕСАТА ДНЕС


Понеделнишката преса на 25 август

0 3824 24.08.2008
Понеделнишката преса на 25 август

Вестниците пишат за това как ОЛАФ се скара на министри да не говорят пред медиите; за това, че проверяват всеки с имот от 100 000 евро нагоре; за зимната пенсионерска финансова инжекция.


 

ОЛАФ се скара на министри да не говорят пред медиите, пише Дневен Труд.

Службата за борба с финансовите измами на Евросъюза (ОЛАФ) се скара на българските институции, че от тях изтича информация към медиите. Шефът на ОЛАФ Франц-Херман Брюнер ни препоръча да работим по-добре заедно и комуникацията ни със службата му да не минава винаги през медиите, заяви по БНР вицепремиерът по еврофондовете Меглена Плугчиева.  

Външни експерти в ключовите за еврофондовете ведомства, добавя по темата Дневник.

Външни експерти ще съветват министерствата и ведомствата, които трябва да гарантират правомерно усвояване на еврофондовете. Ресорният вицепремиер Меглена Плугчиева обясни пред БНР в неделя, че освен в Национална агенция "Пътна инфраструктура", наследила бившия пътен фонд, чужди съветници ще има още в Разплащателната агенция към Министерството на земеделието, в прокуратурата, в Министерството на правосъдието и в екипа на самата Плугчиева. Вицепремиерът отново заяви, че чужденецът в пътната агенция ще е германец, а в Разплащателната агенция - британец. В понеделник или вторник ще станат ясни и членовете на надзорния съвет на НАПИ, които премиерът ще назначи. За изготвянето на т.нар. черен списък с фирми и лица, които да не бъдат допускани занапред с проекти, финансирани от ЕС, се подготвяли промени в няколко закона, като се ползвал основно германският опит, посочи още Плугчиева.

Проверяват всеки с имот от 100 000 евро нагоре, известява 24 часа.

Ревизии и за собствениците на автомобил за над 80 000 евро. Всеки, който е купил скъпо жилище или кола през последните три години, ще бъде проверен от данъчните власти през 2008 г., обяви шефката им Мария Мургина. Вече били готови списъците с имената. Ще се започне с тези, които са придобили по няколко скъпи апартаменти и коли, обясни експерт от Националната агенция за приходите. За жилищата слагаме летвата при цена от 100 000 евро нагоре, а при автомобилите - 80 000 евро, уточни той. Ако не могат да докажат произхода на парите за скъпите покупки, ще им бъде назначена ревизия. Поне 174-ма са официалните милионери у нас. 

Синдикати извиват ръцете на десните, научил е Стандарт.

Синдикатите стегнаха опозицията в собственото й менгеме. Управленската програма на ГЕРБ, която бе обявена преди година, се оказа препъникамък в съвместните действия на опозиция и синдикати. "Няма да се впуснем в политически авантюри, докато ГЕРБ не пренапише програмата си. Иначе бихме извършили чисто самоубийство, там има големи глупости", категоричен е зам.-шефът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. Той заяви за "Стандарт", че синдикатите са поискали от кмета да преправи управленската си програма, ако иска те да го подкрепят наесен. "Няма смисъл да сваляме властта, ако това, което ни предлага опозицията, е по-лошо от сегашното", коментира Манолов. Лидерът на ГЕРБ заявил ясно, че промени ще бъдат направени и програмата може да се оправи начаса, допълни Манолов. "И ако се разберем, може да станем евентуални партньори в едно бъдещо управление. Ще видим това на срещата ни на 26 август", заяви той. Манолов бе категоричен, че протести и стачки ще има, но не заради желанието на десните да дойдат на власт. "Разбира се, зад редовете четем ясно, че ние трябва да "помогнем" на опозицията, като насочим недоволните, а те да ги водят в желаната посока. Няма да стане така", отсече синдикалистът. Лидерите на КТ "Подкрепа" и КНСБ д-р Константин Тренчев и Желязко Христов заявиха вчера, че приемат на сериозно срещите си с опозицията. Те твърдо заявиха, че коалицията не управлява добре и не може да се справи с положението в страната. 

Пенсионерите с финансова инжекция тая зима, възрадва 24 часа.

След рокерите Станишев попадна сред баби и дядовци на Беклемето, тръгва си с гювеч и сърничка за 8 лв. Финансова помощ за най-бедните пенсионери през зимата обеща вчера премиерът Сергей Станишев. Ден след като поведе рокерите на Балканския мото-рок събор във Велико Търново, министър-председателят се включи в 15-ия събор надпяване на Беклемето над Троян. Парите щели да бъдат осигурени от преизпълнението на държавния бюджет. Тази седмица предстояло размерът на помощта да бъде уточнен с министрите на финансите Пламен Орешарски и на социалната политика Емилия Масларова. Помощта ще е добавка към енергийните помощи, право на които имат 360 000 домакинства. 

Парното ни лъже с 3 млн., информира Стандарт.

Столичанин осъди "Топлофикация" за надписани фактури. Парното краде като за олимпийски медал и без Вальо Топлото. По 3 млн. лв. влизат всеки месец в касите на столичната "Топлофикация" от грешно закръглени сметки. Това доказа пред съда инж. Тодор Авджиев. След негова жалба магистратите постановиха, че фактурите са незаконни. Между 5 и 8 лв. се надписват на всяко жилище според квадратурата, сочи сметката на инженера. Така от 405 хил. абонати се натрупва тлъстата сума. Причината е преобразуването на цената за топло от мегаватчаса в киловатчаса. Сметката за изразходваните киловати идва с 6 цифри след запетаята, а според закона трябва да е само с 2. След тази присъда всички абонати могат да си търсят правата пред Темида, заявиха юристи и потребителски асоциации. 

Горещината и ремонтите превърнаха пътуването в ад, пише Дневник.

Лошото планиране и некачественото изпълнение на пътните ремонти превръщат най-натоварените шосета през лятото в източник на тежки катастрофи с жертви и причина за финансови загуби на бизнеса, особено на превозвачите. По данни на МВР само през юни, юли и първите три седмици на август при пътнотранспортни произшествия са загинали 270 души, което е 40% от всички жертви от началото на годината. Броят на катастрофите през зимата на 2008 е под 450 на месец, докато през трите отпускарски месеца не пада под 600. Общо от началото на годината са загинали 642-ма души, през 2007 г. жертвите на войната по пътищата са били 1006, което показва липса на ефект от информационните кампании и другите инициативи на КАТ. Обяснението на пътната агенция за съвпадението между затварянето на отделни участъци и натоварения трафик заради отпуските е, че атмосферните условия през летните месеци са най-подходящи за ремонти. Според Красимир Лалов, зам.-председател на сдружението на организациите по автомобилен транспорт, обаче в другите европейски държави времето за пътни ремонти не се ограничава само до отпускарския сезон.

Нови телефонни кодове у нас, съобщава Дневен Труд.

Телефонните кодове на всички населени места в България ще бъдат променени, научи “Труд”. Комисията за регулиране на съобщенията е сформирала експертна група, която да създаде новата система. На първо време БТК ще трябва да се откаже от всички кодове, които започват с цифрите 08Х, тъй като те ще се предоставят на мобилните оператори. Русе (082), Търговище (084) и Силистра (086) до няколко месеца ще се сбогуват с добре познатите им числа. 

Мърдок иска 1 милиард евро за телевизията си в България, разказва Монитор.

Шведската медийна компания Modern Times Group, която наскоро купи Нова тв, се готви за нова придобивка. Този път става дума за bTV, какъвто е упоритият слух, предхождащ вчерашното изказване на шефката на СЕМ Мария Стефанова. Пред "Дарик" тя съобщи: "Презокеанският медиен магнат Рупърт Мърдок продава не само bTV, но също така и два канала в Латвия, един в Сърбия и най-вероятно още един на територията на Полша. Сред всичките тези телевизии изглежда bTV има най-добри показатели и съответно и най-големи шансове да бъде продадена още до края на тази година." Надзорничката била уведомена за намеренията още преди месец от управляващия директор на bTV Албърт Парсънс и изпълнителния - Вики Политова. Стефанова не знае кои са кандидатите за bTV, но цитира излезлите в публичното пространство "четирима кандидати, които са доста добре поставени и които ще наддават за продукта, който произвежда bTV". Освен MTG като потенциален кандидат за първата частна национална тв се споменават също RTL, както и два инвестиционни фонда. 1 милиард евро е цената, срещу която се продава bTV, твърдят източници от медията. При положение, че тази сума не бъде договорена, телевизията няма да се продава, допълват обаче те. За последните месеци това не е първата сделка в тв пазара у наса. Преди Нова да мине в ръцете на MTG срещу 620 милиона евро, Central European Media Enterprises стана собственик на 80% от ТВ2 и Ринг ТВ за 172 млн. долара. "Не очаквам до края на годината да се продаде друга медия освен bTV, макар че аз не съм най-големият експерт в тези сделки - каза още председателят на СЕМ. - Моята работа е да наблюдавам съдържанието на тези телевизии и като председател на регулатора да отбелязвам техните пропуски и попадения." 

Продават български паспорти за 2500 паунда в джамии в Лондон, открива Монитор.

Човек от Бангладеш продавал оригинални български паспорти за по 2500 паунда или 6000 лв. бройката в джамия в Източен Лондон. Същата "услуга" е предлагана в централната джамия в Лондон в Риджънтс Парк в сърцето на британската столица от друга група престъпници.Това показва разследване на британския вестник News of the World. Изданието съобщава,че е разкрило престъпна група, която предлага фалшиви паспорти и документи за самоличност на потенциални терористи. "Дайте ми ваша фотография и си изберете име и след четири седмици ще имате нова самоличност. Можете да живеете законно, да използвате услугите на здравната система - Националната здравна служба NHS, и никой не може да ви спре", казал един от търговците на фалшиви документи на репортер на News of the World, който се представил за ислямски екстремист и заявил, че се нуждае от документи за самоличност за група мюсюлмански радикали, които се опитват да се укрият от закона. "Аз познавам българин, който има връзки в тяхното вътрешно министерство. Така ги получавам. Вземам по 2500 паунда, но мога да ви ги осигуря и за 2 хиляди", казва продавачът на фалшификати, който бил бос на престъпната група. Паспортът, който му е предложен, е издаден в София и има номер 33849711. Фотографията и подписът са покрити с пластмаса, която е обозначена с официално лого и холограми. 

Басейните в София се пукат по шевовете, разхлажда Дума.

Лятото вече е към своя край. Отпуските също, но въпреки това пропусналите да се насладят на слънчевите лъчи, на морето и на желания тен, може да се възползват от разнообразието на басейни и плувни комплекси, които предлага столицата. Разнообразието от места, където може да се разхладите през горещите дни в столицата, е голямо. А, както се казва, и според джоба и предпочитанията. Комплексите освен място, където можеш да поплуваш и да подремнеш на шезлонга, с всяка изминала година поднасят все повече нови удоволствия за клиентите си, като волейболни и футболни игрища, свежи коктейли, минибасейни и катерушки за хлапетата. Любителите на водните спортове сигурно ще предпочетат да поплуват в басейна "Спартак", чиято дълбочина достига 5 м. Освен да поплувате може да съберете и тен, като цената на шезлонга е 6 лв. Входът ще ви излезе също толкова. С три лева отгоре е цената на "скътания" срещу "Пирогов" басейн "Виктория". Най-популярен пък си остава "Динабад". В двата басейна в комплекса винаги има плуващи или просто топнали се във водата с летен коктейл в ръка хора. Входът е 8 лв. Спокойствие за майки и малчугани пък предлага басейнът "Варадеро" в жк "Левски". Комплексът разполага и с басейнче за току-що проходилите. Ако пък искате да се откъснете тотално от шума на София, може да се разхладите в басейните в покрайнините на столицата, единият от които е "Макси" или този край "Панчарево". 

Frognews.bg


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама